Anne-Heerke Lourens overleden (de eigenaar van jeanswinkel in Tolbert die zich tegen coronaregels verzette)

Eigenaar Anne Heerke Lourens van jeanszaak Fifty Fifty in Tolbert. Foto: Koos Bijlsma

Eigenaar Anne-Heerke Lourens van jeanswinkel Fifty-Fifty in Tolbert is in de nacht van 26 op 27 december overleden na een hartoperatie. De winkelhouder deed onlangs stof opwaaien omdat hij, tegen de coronaregels in, toch zijn zaak wilde openen.

De Tolberter winkelier vond het oneerlijk dat hij gesloten moest blijven terwijl groothandels zoals Makro wel gewoon kleding aan consumenten verkochten. Hij blies zijn aangekondigde protestactie weer af toen de groothandels particulieren (zonder ondernemerspasje) geen toegang meer gaven.

Lourens, die meer dan een kwart eeuw de Fifty-Fifty runde, haalde wel vaker opvallende stunts uit. Zo bood hij in het najaar van 2019 een speciale korting aan voor de protesterende boeren, om hen een hart onder de riem te steken: iedere boer die met de tractor naar zijn winkel aan de Hoofdstraat in Tolbert kwam, kreeg de tweede spijkerbroek gratis.

Actievoerder Jan Huzen maakt het overlijden van Lourens bekend op de Facebookpagina van zijn Steungroep Burgers & Boeren. Huzen omschrijft Lourens als ‘hardwerkend’ en ‘vriendelijk’. ‘We bespraken mogelijkheden die hem en andere winkeliers van de ondergang zouden kunnen redden. Een ondernemer waar ik meteen diep respect voor kreeg en die vocht voor zijn bestaan’, schrijft Huzen.

Onder de post stromen de condoleanceberichten voor Lourens’ familie binnen. Hij was getrouwd met Corrie, met wie hij samen de winkel deed. De twee zouden binnenkort met pensioen gaan en hadden al een jong stel gevonden om hen op te volgen. Anne-Heerke Lourens was 63 jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen