Annie Dikkema (74): leven met het mysterie van Noordlaren in je tuin

Voor Annie Dikkema (74) uit Noordlaren begon de maandag een tikje anders dan gewoonlijk: op de voorpagina van de krant prijkte een luchtfoto van haar weiland. Met daarop de contouren van een middeleeuws bouwwerk.

Al vroeg ging twee keer achter elkaar de telefoon. „Een zus van mij en een vriendin”, zegt ze, zittend aan de keukentafel met voor zich Dagblad van het Noorden. Op de grote luchtfoto is de vijftien hectare grasland achter Dikkema’s boerderij aan de Kampsteeg te zien, waar ze woont met haar tien paarden en Duitse dog Floortje.

Kapitaal stuk land

Een grote cirkel geeft contouren aan van een middeleeuws bolwerk, Het Bolwerk genaamd, dat ooit pal in Dikkema’s land heeft gelegen. „Dát is nou het mysterie van Noordlaren, zei ik tegen mijn vriendin.” Dikkema lacht, al bladerend door de Kroniek van het Noordlaarderbos die ze er gauw bij heeft gepakt.

Droogte onthult middeleeuws kasteel bij Noordlaren
Lees verder

„Jaren geleden kwam hier al eens een man aan de deur, uit Glimmen. Hij zei: ‘Weet u wel, dat u hier op een kapitaal stuk land woont? D’r heeft hier dit gestaan en dat gestaan...’ Hij zou nog terugkomen om er meer over te vertellen, maar ik heb ‘m helaas nooit meer gezien.”

Archeologische krent uit de pap

Het eeuwenoude bouwwerk, waarvan de contouren door de droogte op luchtfoto goed zichtbaar zijn, is een archeologische krent uit de pap. Het is waarschijnlijk gebouwd rond 1400 door de bisschop van Utrecht, die destijds middenin een oorlog met Groningen zat en naar manieren zocht om de wegen naar de stad af te sluiten.

De geschiedenis - voor zo ver bekend - is niet nieuw voor Dikkema en een handvol omwonenden, historici en archeologen. Desondanks spreekt archeologe Diana Spiekhout, promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen, van een van de mooiste luchtfoto’s die ze ooit heeft gezien van zo’n soort vondst.

Geulen in het weiland

Turend over het weiland van Dikkema is er op de bewuste plek in het gras nauwelijks wat te zien. „Maar daar zie je de wal van wat vroeger de vesting moet zijn geweest”, zegt ze, terwijl ze wijst op een hoger gelegen stuk land verderop. En er is nog wat anders merkwaardigs, zegt Dikkema.

In de loop der jaren heeft ze delen van haar weiland zien verzakken. „In die geulen blijft water staan als het heeft geregend. Bij het zien van de kronkelige vorm heb ik al wel eens gedacht: het lijkt wel een gracht.” Ook zijn halverwege de zandweg die naar haar woning leidt, onder het zand her en daar rode stenen te zien; mogelijk onderdeel van het fort.

Toeristische trekpleister

Tot grote belangstelling heeft de vondst nog niet geleid. In en om het land is het stil - en warm. Haar weiland als toekomstige toeristische trekpleister? Dikkema wuift het idee grappend van de hand. „En anders ga ik mooi bij het hek staan met een potje voor entree.”

Hoe vaak kun je een burcht ontdekken?
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.