Anno Wietze Hiemstra benoemd tot waarnemend burgemeester Appingedam

Anno Wietze Hiemstra, CDA-wethouder in Hoogeveen, wordt per 6 april waarnemend burgemeester van Appingedam. Hij volgt Rika Pot (66) op, die per 1 maart stopt. Zij is dan ruim acht jaar burgemeester geweest.

Het vertrek van de ambitieuze Hiemstra, die in Hoogeveen alom geroemd wordt als bestuurlijk hoogvlieger, is geen grote verrassing. Toch hebben velen deze stap op dit moment niet aan zien komen. ,,Dat kan ik me voorstellen’’, reageert Hiemstra (39). ,,Het was ook niet dat ik weg wilde, maar dit is een mooie kans, een mooie uitdaging.’’

Hiemstra komt uit Noordscheschut, waar hij ook blijft wonen. Behalve wethouder is hij ook loco-burgemeester van de gemeente Hoogeveen. Hij heeft met financiën, economische zaken en wonen een zware portefeuille binnen het college.

Binnenstadvisie

Over enkele maanden moet de nieuwe binnenstadvisie van Hoogeveen vastgesteld worden, met soms ingrijpende gevolgen voor het koopcentrum. Hiemstra is daar namens de gemeente verantwoordelijk voor. Zijn vertrek wordt dan ook beschouwd als een bestuurlijke aderlating voor Hoogeveen.

,,Ik ben nu hier zo’n vijftien jaar politiek actief en heb het altijd naar de zin gehad’’, zegt Hiemstra, die met een ‘schone lei’ vertrekt. Hij raakte niet in opspraak of beschadigd door bepaalde besluiten en politieke stappen. Niets voor niets werd hij in 2013 uitgeroepen tot Drents politicus van het jaar.

Zijn voordracht tot waarnemend burgemeester in Appingedam werd maandagavond bekendgemaakt door Commissaris van de Koning van Groningen René Paas. ,,De gesprekken met de vertrouwenscommissie gingen goed, maar ik zit toch nog een beetje bij te komen van de officiële bevestiging.’’

Herindeling

Hiemstra zegt Appingedam ‘een beetje’ te kennen. ,,Het is echt een stadje, met middeleeuwse elementen. Niet te vergelijken met Hoogeveen, maar dat zie ik niet als een nadeel.’’ Hiemstra blijft waarnemend burgemeester tot de herindeling is afgerond. Daarbij zouden Delfzijl, Appingedam, en Loppersum moeten opgaan in één gemeente.

Hiemstra wil de komende tijd samen met college en de fractie van het CDA gesprekken voeren over zijn opvolging en de overdracht van taken en portefeuilles

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.