Anti-overlast project in Veendam in de maak

De gemeente Veendam werkt met instanties als jeugd- en jongerenwerk aan een project om overlast in de verschillende wijken door hangjeugd tegen te gaan.

Burgemeester Sipke Swierstra (VVD): ,,We willen meer prioriteit geven aan dit soort zaken. We gaan in gesprek met de buurt. Overlastveroorzakers worden aangesproken. We blijven stevig met politie en boa’s handhaven. Voor Borgerswold hebben we afgelopen zomer tijdelijk extra mensen ingehuurd. Met uitsluitend repressie lost het zich niet op. We werken met jeugd- en jongerenwerk aan een apart project om juist ook overlast te voorkomen.’’

Peerdewaske

Het afgelopen jaar was het op verschillende plekken behoorlijk onrustig in de gemeente Veendam. In het recreatiegebied Borgerswold zorgden verschillende groepen autobezitters voor overlast door rond te scheuren. Ook veroorzaakten ze met harde muziek lawaaioverlast. Na een brand begin juli bij parkeerterrein Peerdewaske, was voor de gemeente de maat vol. Het parkeerterrein werd tijdelijk afgesloten en deels heringericht.

Provinciehoek

Ook in de Provinciehoek trokken wijkbewoners en kinderopvang Meander aan de bel. Het plein van Meander aan het Zuidenveld is een geliefde plek voor jongeren. Onder hen ook die vernielingen aanrichten en in de buurt voor overlast zorgen. Al die problemen zijn de gemeente een doorn in het oog, liet Swierstra deze week tijdens een commissievergadering weten.

Eieren tegen de ramen

VVD, ChristenUnie en CDA dringen aan op handhaving. Het CDA noemt het onveilig maken van de woonomgeving onacceptabel. Mensen die er wat van zeggen krijgen een grote mond, worden bedreigd, ramen worden met eieren bekogeld. PvdA en SP willen vooral ook weten wat er al gedaan is en GroenLinks vraagt zich af: kunnen we dit nog aan? Swierstra: ,,Het is een moeilijk op te lossen probleem. Overlast verplaatst zich. We hebben dit op meer plekken in de gemeente gezien. Met enige regelmaat zijn er spanningen, problemen. Daar wordt direct werk van gemaakt; in samenspraak met maatschappelijk werk en jeugd- en jongerenwerk.’’

Vuurwerkverbod

De PvdA in Veendam pleit voor een vuurwerkverbod rond Oud en Nieuw in Borgerswold. Omdat het onbegonnen werk is iedereen aan te spreken willen de sociaal-democraten dat er helemaal niet geknald wordt. De PvdA wil het in een latere raadsvergadering bespreekbaar maken.

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.