Anti-windmolenactivist Jan Nieboer mikt met partij Oprecht op zetel Tweede Kamer

Jan Nieboer, windmolenactivist. Foto: Duncan Wijting

Het moet afgelopen zijn met absurde duurzaamheidsnormen, burgers moeten échte zeggenschap terugkrijgen en de focus moet verschuiven van de Randstad. Dat wil Jan Nieboer bereiken in de Tweede Kamer met de nieuwe partij Oprecht. Om op de kieslijst te komen, zoekt hij naarstig naar de laatste tientallen ondersteuningsverklaringen in Groningen en Drenthe.

De ene na de andere rechtszaak verloor Jan Nieboer met Platform Storm in zijn strijd tegen de windmolens rondom zijn woonplaats 2e Exloërmond en bij Meeden. Na het laatste verlies was de wanhoop binnen de gelederen compleet. ,,Wat moesten we nu nog doen?’’, blikt hij terug. Misschien moesten ze wel een eigen politieke partij oprichten, gonsde het in de club. De activist bracht de plannen naar buiten in de regionale en landelijke media.

Te weinig invloed

Maar zover als een eigen partij kwam het niet: Nieboer kreeg naar aanleiding van de berichtgeving al snel een belletje uit Brabant. Daar werden de plannen gesmeed voor een nieuwe partij: Oprecht. Een partij die zich profileert als rechts van het midden die op een andere manier politiek wil bedrijven. Zonder leiderschapscultus of gezever, zegt Nieboer en met realistische oplossingen.

Of Nieboer misschien interesse had zich aan te sluiten? En zo gebeurde het dat de activist nu op nummer 6 staat van de verkiezingslijst van Oprecht. Als de partij in alle negentien kiesdistricten voldoende ondersteuningsverklaringen krijgt, kan er op hem gestemd worden voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Daar wil hij naar eigen zeggen de stem van het volk duidelijk laten klinken. ,,Ik vind dat onze Tweede Kamerleden moeten doen waarvoor ze zijn gekozen: de burger vertegenwoordigen.’’ Nu gebeurt dat te weinig, vindt Nieboer. Burgers moeten zich door een bureaucratische oerwoud slaan, kunnen weinig invloed uitoefenen en worden te makkelijk aan de kant gezet om onder andere Europese doelstellingen te behalen.

Europese Unie

De partij waarbij Nieboer zich heeft aangesloten is tegen een verdere uitbreiding van de bevoegdheden van de Europese Unie. Duitsland en Frankrijk zouden te veel macht hebben. Een nexit vinden ze te ver gaan, liever zien zij een soort verbond tussen kleinere landen om een nieuwe vorm van balans in te brengen.

De balans moet ook binnen het land anders. ,,De landelijke politiek is te veel op Den Haag gericht’’, zegt Nieboer. Veel beladen beleidskeuzes worden bovendien uitgevoerd in de provinciën, zegt Nieboer, zonder dat er voldoende oog is voor inwoners. Hij noemt de bodemdaling, zonnepanelen, windmolens en CO2-opslag. ,,Laten we zeggen: langzamerhand worden de provincie Groningen en Noord-Nederland in zijn geheel het afvoerputje van alles wat ze daar in de Randstad niet willen hebben om absurde duurzaamheidsnormen te halen.’’

Dat is oneerlijk, vindt hij. ,,Het is ook niet reëel. Je kunt mensen in de provincie niet opzadelen met alle problemen, daar is helemaal geen draagvlak voor.’’ Er moet volgens Nieboer en Oprecht meer aandacht naar de leefbaarheid van het platteland.

Asielzoekers

De partij zet stevig in op het verminderen van immigratie, die zou een onevenredige druk zetten op onder andere het sociaal domein en de woningmarkt: ,,Er vragen te veel mensen asiel aan in Nederland die hier zijn vanwege economische redenen’’, zegt Nieboer.

Andere partijpunten zijn meer (dieren)politie, strengere straffen, meer geld voor defensie, een spaarzame overheid, meer openbaar vervoer, een spaarstimulans en de mogelijkheid om aanmaningen op te schorten. Het hele programma staat op Oprecht.nu

Om überhaupt op de kieslijst te komen, zoekt Nieboer nu inwoners van het Noorden die voor vrijdagmiddag een ondersteuningsverklaring willen uitprinten vanaf de website van Oprecht, die willen meenemen naar hun gemeentehuis en daar willen ondertekenen. ,,Dat is een formele handeling die in een halve minuut klaar is.’’ Als het lukt op de kieslijst te komen, verwacht Nieboer in de Kamer te komen. ,,We denken zes tot acht zetels te krijgen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu