Appie Wijma blikt terug op minimacamping: 'Na sluiting twee weken slecht geslapen'

Appie Wijma, met achter zich het verlaten campingveld aan de Broersma's Reed in Opende. Foto: Peter Wassing

Dagblad van het Noorden blikt terug op sterke verhalen uit 2019. Wat gebeurde er na het nieuws en hoe gaat het met de mensen erachter? Vandaag Appie Wijma, die afgelopen zomer tientallen mensen met een minimum inkomen in de watten legde.

Ten oosten van het dorp Opende ligt een heldergroen grasveld, her en der bezaaid met inmiddels bruingekleurde, composterende herfstbladeren. Pal in het midden staat een speelhuisje met glijbaan, niet ver daarvandaan een robuuste stalen tafeltennistafel. Ergens langs de omheining ligt nog een verdwaalde voetbal. Een toevallige voorbijganger zou kunnen denken dat het een riante privéspeeltuin is, maar in feite zijn het de overblijfselen van een paar roerige zomermaanden.

Razendsnel viraal

Het begint allemaal begin juli met de wens van Appie Wijma, eigenaar van voedseltuin Tuuntje in Opende, waar groente wordt geteeld voor cliënten van voedselbanken in de provincie Groningen. Wat zou het mooi zijn om een camping op te zetten waar mensen met een minimuminkomen een week lang gratis kunnen verblijven, en bovenal waar ze hun zorgen even kunnen vergeten. Armoede in Nederland bestaat wel degelijk, zegt hij, en dat moeten we niet onder stoelen of banken schuiven.

Wanneer op 11 juli een bericht verschijnt op het DVHN-platform Focus Westerkwartier over de opening van de camping, gaat dat razendsnel viraal. Het wordt tienduizenden keren gelezen. De steunbetuigingen stromen binnen uit heel het land, evenals aanmeldingen van mensen die een plekje op de camping willen bemachtigen. Een video van Dagblad van het Noorden wordt zelfs miljoenen keren bekeken. Het is een gekkenhuis: wekenlang mag Appie landelijk zijn verhaal doen op televisie, radio en in de kranten.

Glimlach versus geld

Overigens niet met het doel zichzelf in de schijnwerpers te zetten, maar de mensen met een minimuminkomen die hij, al is het maar een weekje, wil ontzorgen. „Wat is er nou mooier om mensen die misschien wel elke dag moeten vechten om eten voor hun kinderen op tafel te krijgen, een steuntje in de rug te geven door ze een gratis weekje vakantie aan te bieden? Hun glimlach is voor mij veel meer waard dan geld”, zegt hij niet veel later in deze krant.

De publiciteit is een middel om de camping draaiende te houden, en niet zonder succes. Mensen doneren geld, brengen onder meer (kinder)kleding, voedsel en speelgoed langs. In Wijma’s opslag staan binnen de kortste keren tientallen tenten, luchtbedden, slaapzakken en zo’n zestig fietsen. Een fabrikant biedt de camping een zwembad aan en een ander sponsort een AED. „Ik ben aardig wat gewend, maar dit overtreft alles”, hoort Appie zichzelf meermaals ontroerd zeggen.

Lees verder na onderstaande afbeelding.

loading

De tenten herrijzen

Inmiddels zijn de tenten aan de Broersma’s Reed alweer enige tijd afgebroken, sinds camping Polemonium begin september de hekken sloot. Maar nog altijd komen er wekelijks steunbetuigingen binnen, vertelt Appie medio december. „Onlangs kreeg ik nog twee kantoorunits van 9 bij 3 meter aangeboden. Die gaan we ombouwen tot kantine én speelhuis voor de kinderen. Als het slecht weer is, kunnen zij daar bijvoorbeeld met tien tonnen vol Lego spelen die iemand laatst langs bracht.”

Het blijft namelijk niet bij de zomer van 2019. Ook komend jaar moet de camping plek bieden aan tientallen mensen met een minimuminkomen. Oud, jong, wonend in Groningen of Brabant: het maakt niet uit. Vanaf Hemelvaartsdag is het grasveld weer gemaaid en zijn de tenten herrezen. Het programma heeft zich deels al aangediend. Zo zal FC Emmen een voetbalclinic geven, vindt er een goochelshow plaats en kunnen gasten weer gratis naar boerderijmuseum Ot en Sien in Surhuisterveen.

„Maar”, zegt Appie, „alleen in het hoogseizoen zijn wij zeven dagen per week geopend. Daarvoor alleen van maandag tot en met vrijdag. Afgelopen zomer is mijn gezin er te veel bij ingeschoten, dat wil ik nu voorkomen. Het heeft mij bijvoorbeeld pijn gedaan dat mijn zoon op een gegeven moment zei dat hij papa niet meer voor zichzelf had. En dat klopt, wij zijn als gezin een kleine twee maanden lang niet eens een middagje weggeweest.”

Nachten slecht geslapen

Terugkijkend, is dat een van de dingen die hem zwaar viel. Evenals het kennisnemen van de schrijnende situaties waarin sommige campinggasten verkeren. „Toen de camping open was, sliep ik goed. Dan ben je bezig, help je mensen en maak je ze het naar de zin. Maar na de sluiting in september heb ik veertien dagen slecht geslapen. Dan was ik regelmatig om half 4 ‘s nachts nog wakker omdat alle verhalen de revue passeerden. Armoede, bedreigingen, huiselijke geweld. Pfffff... heel heftig.”

Op de een of andere manier storten mensen vaak hun hart uit bij de ruimhartige en goedlachse Opendenaar, erkent hijzelf. „Dat weegt soms zwaar op mijn schouders, blijkt wel uit die nachten in september. Gelukkig hoef ik het niet altijd alleen te dragen. Soms deel ik het met mijn vrouw Ellen of een goed bevriende vrijwilliger die hier vaak langskomt. Ook schiet ik de dominee weleens aan. Dan ben ik het even kwijt en kan ik het later wel weer oppakken.”

Starre overheid

Geheel onbekend waren de verhalen van de campinggasten niet voor Appie, gezien zijn werkzaamheden voor de voedselbank. „Mensen belanden soms door de gekste omstandigheden in de bijstand. De starheid van onze overheidsinstanties helpt daarbij bepaald niet mee. Ik hoorde dat iemand vrijwilligerswerk deed, maar daarvoor 2 euro te veel aan vergoeding ontving waardoor diegene geen aanspraak meer maakte op een voedselpakket van de voedselbank. Dat is toch te gek voor woorden?”

Daarom riep hij eind augustus minister president Mark Rutte op om het gesprek aan te gaan. “De minister-president zegt van een afstandje dat er in Nederland geen echte armoede is”, refereerde de Opendenaar aan Rutte’s veelbesproken uitspraak in 2011. “Als hij hier komt, zal ik hem het tegendeel laten zien.” Een reactie bleef tot nu toe uit, maar de uitnodiging staat nog steeds. „Ik geloof oprecht dat hij hier een nacht gaat verblijven, dat mag ook anoniem. Dan hoort hij de echte verhalen eens uit eerste hand.”

Levend kerstverhaal

Moeilijke verhalen, vaak van prachtige mensen. Voor hen bood camping Polemonium afgelopen zomer een welkome afleiding van de persoonlijke problematiek. Velen van de campinggasten hielden er nieuwe vrienden aan over, soms uit een andere uithoek van het land. Mede daarom organiseren Appie en zijn vrouw tweede kerstdag een reünie in Opende, waar naar verwachting zo’n tachtig tot honderd mensen aanwezig zullen zijn. Er wordt gezamenlijk gedineerd en vrijwilligers voeren een levend kerstverhaal op.

„Het is de bedoeling dat dit, evenals de camping, een jaarlijkse traditie wordt voor de campinggasten”, bekent Appie. „Nou ja, gasten? Ze maken inmiddels deel uit van mijn familie. Een familie die de komende jaren alleen nog maar groter wordt.”

loading

menu