Appingedam: 'Versterkingswijk Opwierde-Zuid wordt zéker gasloos'

Vanwege de aardbevingen is Opwierde-Zuid de komende jaren één grote bouwput: de gemeente Appingedam wil dat aangrijpen om de wijk ook volledig gasloos te maken. Foto Archief Jan Zeeman

De gemeente Appingedam verwacht dat minister Ollongren de wijk Opwierde-Zuid binnenkort aanwijst als een van de twintig proeftuinen in het land op het gebied van gasloos wonen.

Ollongren wil nog dit jaar beginnen met een experiment om twintig wijken en dorpen in het land volledig gasloos te maken. Zij heeft daarvoor 90 miljoen euro te verdelen. Veel gemeenten, ook in de Groningse aardbevingsregio, willen daar in meedelen.

'Opwierde-Zuid zeker op lijstje'

Volgens wethouder Annalies Usmany heeft Ollongren echter begin dit jaar op werkbezoek in Appingedam al toegezegd dat Opwierde-Zuid zeker op haar lijstje zal staan. In deze ‘versterkingswijk’ worden in totaal vijfhonderd huizen gesloopt en vervangen door aardbevingsbestendige en duurzame nieuwbouw.

Als Opwierde-Zuid inderdaad tot proeftuin wordt aangewezen, komt er volgens de wethouder een bedrag van 25.000 euro per woning beschikbaar voor warmtepompen, isolatie en andere maatregelen om ze volledig van het gasnet af te kunnen koppelen.

Wijk ook grootschalig vernieuwd

Appingedam grijpt de operatie in Opwierde-Zuid aan om ook wegen, groen en voorzieningen in de jaren zeventigwijk grondig op de schop te nemen. Na inventarisatie van de wensen van de wijkbewoners presenteert de gemeente volgende maand een uitgewerkt plan voor een grootschalige wijkvernieuwing.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen