Arbeidsplan voor regio mislukt

Een plan voor de arbeidsmarktregio Groningen, waarvoor 1,9 miljoen euro was uitgetrokken, is op een mislukking uitgelopen. Dat komt door het geruzie over het Akkoord van Westerlee.

De Oost-Groninger gemeenten kibbelen al geruime tijd over het samenvoegen van werkvoorziening-schappen Synergon en Wedeka tot één uitvoeringsorganisatie.

De kans was op voorhand al groot dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een bijdrage van 948.000 euro voor het plan zou terugtrekken als het Akkoord niet unaniem zou worden aangenomen.

Fluiten naar het geld

,,Feitelijk kunnen we ons nog melden voor het geld, maar gezien het feit dat Stadskanaal en Veendam het akkoord niet onderschrijven kunnen we gerust stellen dat we naar het geld kunnen fluiten. Wij hebben ons aan een deadline te houden en die wordt nu overschreden”, zegt wethouder Kees Swagerman (SP), van Oldambt. ,,Het is echt doodzonde dat dit plan niet doorgaat. Stadskanaal en Veendam hebben zich onvoldoende gerealiseerd wat de gevolgen zijn van hun opstelling.”

De zeven Oost-Groningse gemeenten, VNO NCW Noord, MKB Nederland, vakbonden FNV en CNV en ROC Noorderpoort, leken op weg naar een arbeidsplan. Ze wilden daar zelf 948.000 euro voor neertellen. Het ministerie zou een zelfde bedrag op tafel leggen.

De bedoeling was dat 240 ambtelijk medewerkers van Synergon, Wedeka en ook de gemeentelijke sociale diensten die bij de vorming van één gezamenlijke organisatie hun baan kwijtraken, niet aan hun lot worden overgelaten. 120 mensen zouden worden begeleid naar een ander beroep en 120 werknemers naar hetzelfde beroep bij een andere werkgever. Het ziet er naar uit dat die mensen hun baan blijven houden.

Spijkers met koppen

ROC Noorderpoort had aangegeven een aantal opleidingen te willen verzorgen. Ook zou deze onderwijsinstelling optreden als hoofdaanvrager van de rijksbijdrage. ,,Aan het Noorderpoort heeft het zeker niet gelegen”, meent Swagerman.

Het onderwijsinstituut heeft nog een beroep op de gemeenten gedaan spijkers met koppen te slaan, zodat vraag en aanbod van opleidingen tijdig op elkaar konden worden afgestemd. ,,Helaas is het plan van tafel.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.