Arbiter laat NAM weer opdraaien voor schade

De NAM moet schade vergoeden aan een rijtjeshuis in Appingedam. Dat heeft de arbiter aardbevingsschade mr. P. van Steen bepaald.

Afgelopen jaar gaven de eigenaren van het van 1974 daterende huis schade door aan het Centrum Veilig Wonen (CVW). Het gaat om scheuren boven de kozijnen in de voor- en achtergevel.

De NAM bestrijdt dat de schade is veroorzaakt door aardbevingen. De schade-expert die namens het CVW de schade opnam, stelt in zijn rapport dat de scheuren komen door krimp of ‘werking’ doordat verschillende soorten materiaal in de wand en de kozijnen zijn gebruikt.

Aardbevingen

Volgens de contra-expert die de bewoners inschakelden klopt het dat er verschillende materialen zijn gebruikt, maar stelt hij, de aardbevingen spelen ook een rol. Zonder aardbevingen zou de scheurvorming niet zo erg zijn, meent de expert.

De arbiter onderschrijft dat standpunt. Volgens hem is het onwaarschijnlijk dat de brede scheuren in de woning zijn veroorzaakt door krimp of de werking van materialen. Ook heeft de NAM niet goed onderbouwd waarom de schade is veroorzaakt door andere zaken.

Het is het twaalfde vonnis van de arbiters en de negende keer dat de NAM in het ongelijk wordt gesteld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.