Arcadis blijft achter onderzoek staan

Ondanks de stevige kritiek van de TU Delft blijft onderzoeksbureau Arcadis zijn onderzoek naar schade aan de randen van het bevingsgebied verdedigen.

‘Valt wel mee’

De TU Delft maakte woensdag korte metten met de conclusie van Arcadis dat schade aan de rand van het aardbevingsgebied niet door de aardbevingen wordt veroorzaakt. Volgens de Delftse onderzoekers mankeert er van alles aan het onderzoek dat Arcadis in opdracht van de NAM uitvoerde. Ze pleiten ervoor dat alle panden met schade worden geïnspecteerd, ook als ze buiten de zogenaamde contouren liggen.

Arcadis zelf legt het rapport van de onderzoekers van de TU Delft heel anders uit. „Het valt wel mee met de kritiek”, zegt Tim Preger, de woordvoerder van Arcadis. „De TU Delft noemt onze methode objectief, navolgbaar en inzichtelijk.”

Toepassing

Die woorden staan inderdaad in het rapport van de TU Delft. Ze worden echter gevolgd door de constatering dat, hoewel de methode op zich niet verkeerd is, er op de manier van toepassen wel van alles aan te merken valt. De Delftse onderzoekers noemen nog andere kritiekpunten, waarna ze concluderen dat het onderzoek van Arcadis te stellig en onvoldoende onderbouwd is.

Op dat alles heeft de woordvoerder van Arcadis niet veel meer te zeggen. „Er staat inderdaad dat onze steekproef misschien niet groot genoeg was. En dat is alles wat ik mag vertellen. We hebben met de NAM afgesproken dat wij niets zeggen.”

Alsnog inspecteren

De NAM zelf meldde vrijdag dat het Centrum Veilig Wonen alle gemelde schade aan de rand van het aardbevingsgebied alsnog op korte termijn zal inspecteren. „Er is schade en iedereen wil weten hoe dat komt”, zei directeur aardbevingen Thijs Jurgens van de NAM. „Het is in het belang van schademelders, maar ook van NAM, dat er een antwoord komt op die vraag.”

In december vorig jaar, bij de presentatie van het onderzoek van Arcadis, was Arcadis-zegsman Preger nog uitgebreid aan het woord in radioprogramma Dit is de Dag. „Het is een behoorlijk stevig onderzoek geweest”, zei Preger toen onder meer. „Onze mensen hebben dit onderzoek naar eer en geweten en met hun beste kunnen gedaan.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.