Archeoloog Rijksuniversiteit Groningen wil dat er wordt gegraven naar kasteel bij Noordlaren

Het zou goed zijn als er gedegen archeologisch onderzoek komt naar de landweer en het Bolwerk bij Noordlaren. Dat zegt archeoloog Diana Spiekhout van de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoe vaak kun je een middeleeuwse burcht ontdekken?
Lees verder

„De landweer verdient aandacht”, zegt Spiekhout, die als promovenda bij het Kenniscentrum Landschap onderzoek doet naar middeleeuwse kastelen in Noordoost-Nederland. „Het tracé is nog grotendeels intact en in de omgeving van Groningen zijn geen vergelijkbare structuren bekend.”

Droogte onthult archeologische sporen

Door de droogte is er plots hernieuwde aandacht voor de archeologische sporen bij Noordlaren. Nu het gras en de grond na vele hete weken zo droog als kurk zijn, zijn op luchtfoto’s goed de structuren van weleer te zien. Op een recente foto van Aerophoto Eelde springt het Bolwerk er direct uit.

Militair kasteel uit 1400

Het Bolwerk was waarschijnlijk een militair kasteel uit 1400, gebouwd door de Utrechtse bisschop Frederik van Blankenheim. De bisschop poogde de stad Groningen in zijn macht te krijgen door de toegangswegen af te sluiten. De burcht bij Noordlaren zou zelfs wel eens kasteel Blankeweer kunnen zijn, maar zeker is dat niet.

Archeologisch veldwerk zou volgens de Groningse promovenda Spiekhout een belangrijke stap voorwaarts zijn. „Er valt nog veel te winnen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.