Architect: De sloop van de oude bieb in Winschoten 'doet pijn'

Met de sloop van de oude bibliotheek in Winschoten is een begin gemaakt. Asbest wordt verwijderd. Foto: Tammo Beishuizen

Deze week is begonnen met de sloop van de voormalige bibliotheek in Winschoten. ,,Dat doet altijd pijn”, zegt architect Cor Kalfsbeek.

Een poos geleden was Kalfsbeek (86) nog in Winschoten om foto’s van de oude bieb, anno 1975, te maken. Nu sloop aanstaande is, heeft hij niet meer de behoefte om ‘zijn’ gebouw nogmaals te aanschouwen. ,,Natuurlijk ben ik niet op de hoogte gebracht van de sloop. Dat doen politici nooit”, klinkt het enigszins verwijtend. Voor Kalfsbeek kunnen het nog zware tijden worden, want hij is ook de ontwerper van het achterste deel van het stadhuis dat op de nominatie staat eveneens gesloopt te worden.

Met tevredenheid blikt Kalfsbeek terug op zijn biebontwerp. Een opdracht van burgemeester John te Loo en wethouders Stuut en Flokstra. Het behoort niet tot Kalfsbeeks top ontwerpen, maar tevredenheid overheerst toch bij de architect die ook het ontwerp voor Hotel Bieze in Borger voor zijn rekening nam.

Intimiteit

Kalfsbeek heeft nog haarfijn op het netvlies hoe het gebouw er uit zag. ,,Het heeft veel sfeer, intimiteit en kleinschalige ruimtes met hier en daar hoogteverschil en het heeft diverse dakvormen. Het moest toch een beetje passen bij de oude stadshart.”

,,Jammer”, noemt Kalfsbeek de sloop. ,,Het was nog steeds een goed gebouw. Het zat goed in elkaar.” Kalfsbeek staat nog altijd aan de tekentafel. ,,Laatst belde Hof van Saksen nog. Ze hadden hulp nodig.”

Kalfsbeek is niet de enige die het jammer vindt dat het gebouw tegen de vlakte gaat. Met hem vinden vele Winschoters sloop jammer, maar ook niet nodig. Het zette het gemeentebestuur er toe aan om op de gemeentelijke website duiding te geven aan het besluit. Zelfs een informatieavond werd gehouden om antwoord te geven op de vele vragen: waarom sloop.

Sloopplannen

Erfgoed Vereniging Bond Heemschut liet haar licht ook nog schijnen over de sloopplannen, maar vond geen argument om het pand te behouden. Sterker, Bond Heemschut, is van mening dat het plan om de binnenstad te verfraaien het aanzicht van Winschoten dusdanig kan verbeteren dat zij geen bezwaar heeft tegen de afbraak. Want, het centrum oogt qua bouwstijl rommelig.

De voormalige bibliotheek wordt omgeven door een diversiteit aan gebouwen: het stadhuis (1895) met een aantal aanbouwen uit de jaren zeventig en tachtig, een oudere bibliotheek in Amsterdamse stijl -het Leger des Heils heeft daar nu onderdak, een leegstaande supermarkt - al gesloopt-, een erg rommelige parkeerplaats en een met grijze kunststof platen beklede Hema en Kijkshop.

menu