Architectonische BIM-pomp Groningen: van benzinepomp naar dorpspomp

Benzinepomp Gulf aan de Turfsingel in Groningen verdwijnt in 2018. Het monumentale pand van architect Willem Dudok krijgt zeer waarschijnlijk een horecabestemming.

De gemeente heeft per 1 juni 2018 de huur van de grond opgezegd aan Gulf/Enviem Retail Real Estate die het monumentale gebouw in eigendom heeft. Ondernemer Bennie Raangs exploiteert het tankstation. Hij wil niets zeggen over het verdwijnen van de benzinepompfunctie of over de toekomst van het gebouwtje.

Onbemand station

Hielke Sinia van Enviem Retail zegt dat de gemeente buiten het stadscentrum een locatie heeft gevonden waar het tankstation zijn werkzaamheden kan voortzetten. Waar precies kan Sinia nog niet zeggen, wel weet hij dat er voor Raangs geen plek is omdat het een onbemand station wordt.

Horeca aan het water

Volgens ingewijden wil exploitant Raangs graag een horecagelegenheid beginnen in het tankstation dat in de volksmond nog steeds het BIM-station heet.

Wethouder Roeland van der Schaaf zegt dat er vele liefhebbers zijn om op die plek een uitspanning te beginnen. ,,Het is een waardevol gebouwtje op een mooie plek aan het water, in de stad.’’

Woonboten weg

Daarmee vat hij de reden van het verdwijnen van de benzinepompfunctie samen. Het maakt deel uit van de zogeheten gemeentelijke watervisie die de Diepenring aantrekkelijk moet maken. Het moet een verblijfsgebied worden met veel groen, waar fietsers en voetgangers graag komen om aan en op het water te recreëren. Daartoe verdwijnen er een kleine dertig woonboten uit de Diepenring. Zo heeft de gemeente de boot tegenover het BIM-station in september al gekocht.

De laatst overgeblevene

Dudok ontwierp tussen 1953 en 1957 op verzoek van oliemaatschappij Esso 112 van zulk soort pompstations. Materialen waren na de oorlog schaars, vandaar dat Dudoks eenvoudige constructie van beton, glas en staal een uitkomst was. Door de groei van het autoverkeer, werden de tankstations groter en verdwenen de Dudok-gebouwen. Die in Groningen is de laatste die nog in gebruik is. De ander, een kleinere variant, is te vinden in het Nationaal Automobiel Museum in Raamsdonkveer. En in Terneuzen is in 2012 een makelaarskantoor gebouwd in de vorm van een Dudok-tankstation.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.