Arjen Robben spreekt ‘Iranian footballfriends’ toe namens SV Bedum (+ video)

Arjen Robben heeft een filmpje ingesproken voor ‘footballfriends’ in Iran. Het fragment is ter promotie van de trip van een walking football-team van zijn oude club SV Bedum naar het voormalige Perzië.

In het veertig seconden durende filmpje zegt de aanvaller van Bayern München dat het goed is te blijven bewegen, maakt niet uit op welke leeftijd en het is helemaal mooi als dat met voetbal kan: ‘the best sport in the world’. Hij wenst de Iraniërs een mooie periode toe en hoopt dat het bezoek van het walking football-team uit Bedum er toe leidt dat andere mannen in het land - en ook vrouwen - voetbal gaan spelen.

Massoud Djabani

Een team van tien senioren uit Bedum vertrekt in augustus voor twee weken naar Noord-Iran, om daar tegen leeftijdgenoten te gaan voetballen. De trip is een initiatief van Massoud Djabani (64). De geboren Iraniër, die een Intercultureel Training & Advies Centrum (ITAC) heeft en lezingen houdt over radicalisering, wil een brug slaan tussen zijn huidige woonplaats Bedum en Ghoochan, de stad waar hij tot zijn achttiende woonde.

Walking football

Walking football is komen overwaaien uit Engeland en de voetbalbond KNVB lanceerde het in ons land. De snelgroeiende tak van sport is bedoeld voor 60-plussers. SV Bedum begon er in 2014 mee, met twaalf spelers. Inmiddels zijn er meer dan dertig mannen actief. De club kent sinds vorig jaar ook een vrouwenteam.

De regels wijken op een paar punten af van het gewone voetbal. Rennen is verboden, slidings zijn dat eveneens en de bal mag niet boven kniehoogte uitkomen.

Ghoochan

Djabani: ,,Voor die leeftijdscategorie is er in Iran weinig. De ervaring in Bedum leert dat het voetbal leidt tot allerlei sociale activiteiten. Ook daarom willen we het in Ghoochan introduceren. Ik heb al filmpjes opgestuurd met informatie en instructie.’’

Zijn landgenoten zijn enthousiast, vertrelt Djabani. Het is de bedoeling dat een delegatie uit Iran het jaar erop naar het dorp met de scheven toren komt: ,,De reis in augustus staat in grote lijnen vast, al moet er nog wel veel geregeld worden.’’

Veilig

De Bedumers wilden in maart dit jaar al naar Iran. De trip werd uitgesteld vanwege de politieke spanningen. Djabani liet eerder weten dat het veilig is in en rond Ghoochan, gelegen vlakbij de grens met Turkmenistan: ,,Al heb ik voortdurend contact met vrienden en familie die mij op de hoogte houden van de situatie aldaar.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.