Arriva test snellere wifi voor de trein

Arriva doet een nieuwe poging om internetten in de trein aantrekkelijker te maken. Een testtrein beproeft sinds vorige week een nieuwe techniek.

Extra antennes (binnen en buiten) en de overstap op het telefonienetwerk 4G (in plaats van 3G) moet het internet in de trein sneller maken. ,,Maar het wordt nooit zo snel als thuis of op het werk’’, zegt het vervoerbedrijf er deze keer bij.

App

Reizigers kunnen hun ervaringen direct kwijt via een app. Arriva gebruikt de ervaringen voor eigen steekproeven en besluit over drie maanden of het de nieuwe techniek in alle treinen inbouwt. De testtrein rijdt op verschillende trajecten.

,,Het internet wordt zo veel gebruikt dat er geen techniek bestaat om het helemaal perfect te doen’’, zegt directeur Anne Hettinga. ,,Maar we doen ons best zo dicht mogelijk te komen bij wat een kind zou willen: de hele dag op wifi zitten.’’

Groningen en Friesland hadden in 2009 de primeur van internet in de trein. Prorail en KPN bouwden er speciale zenders voor in Burum, Groningen en Leeuwarden. Door de stalen kooi van de trein en de snelheid werkte het systeem niet goed.

Arriva voorzag in 2011 voor het eerst alle treinen op een spoorlijn van internet (Merwede- Lingelijn). Twee jaar later konden treinreizigers in het Noorden ook in elke trein het web op. Bus- en treinreizigers kwamen er echter al snel achter dat het systeem niet waterdicht is. Perfect wifi komt in rijdende voertuigen tot dusver zelden voor.

Hotze Schuil

In Arriva-trein 231 – de ‘Hotze Schuil’, genoemd naar de kaatser (1924-2005) uit Harlingen – roepen stickers reizigers op mee te doen met de test. In de volle spitstrein uit Groningen zit bijna iedereen op internet, zo lijkt het. Toch lukt het om vóór Sauwerd de krant te downloaden, dat heeft bij NS wel eens van Schiphol tot Assen geduurd...

Ook nieuwsfilmpjes van de NOS-website komen door. Een veelbelovend begin, al zegt dat (nog) niet alles. Even later in een rustige trein, gaat het niet sneller, zoals je zou verwachten. Veel reizigers proberen de wifi niet eens meer. ,,Internet in de trein is waardeloos’’, zeggen een paar studenten. Als ze ontdekken dat ze in een testtrein zitten, gaan ze het toch weer even proberen. Eerste reactie: het lijkt een stuk beter.

Wifi-drang

Even later filosoferen ze over de wifi-drang van de moderne mens. ,,Wat is dat toch? Even zonder wifi is best wel lekker.’’ Maar Arriva-baas Hettinga weet wel waar het naartoe gaat. ,,De halve wereld zit liever in de trein een filmpje te kijken dan te studeren of een boek te lezen’’.

menu