Internisten dringen bij Groninger wethouder aan op andere koers: wordt de snorfiets net als in Amsterdam naar de rijbaan verbannen?

Verkeersborden in Amsterdam informeren snorfietsers dat ze niet op het fietspad mogen. Foto: Koen van Weel

Internist Wouter Bierman heeft een gesprek gehad met de Groninger wethouder Philip Broeksma over het verbannen van de snorfiets naar de rijbaan.

In Amsterdam is de verbanning van de snorfiets naar de rijweg een groot succes. Het aantal ongelukken met snorfietsen is van april tot en met oktober 2019 gedaald van 94 naar 29 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal ongevallen waarbij fietsers zijn betrokken daalde van 186 naar 114.

De maatregel werd op 8 april in Amsterdam ingevoerd, omdat het te druk werd op de fietspaden en er onveilige situaties ontstonden. De snorfietsen werden daarom verplaatst naar de rijbaan. De bestuurders zijn verplicht een helm te dragen.

Kennelijk vonden velen het niet meer aantrekkelijk om erop te rijden, want het aantal geregistreerde snorfietsen in Amsterdam daalde na invoering van 37.000 naar 26.000. Bijna de helft van de ex-snorfietsers is overgestapt op fiets of e-bike, 18 procent op de auto en 15 procent op het openbaar vervoer.

Brandbrief

Ook in Groningen gaan al langer stemmen op om de snorfiets naar de rijbaan te verplaatsen. Vooral internist Wouter Bierman en twee van zijn collega’s dringen daar op aan. Eind 2018 stelden ze een brandbrief op, die werd ondersteund door 130 artsen uit verschillende Nederlandse ziekenhuizen.

Daarin uiten ze hun zorg over het grote aantal slachtoffers met hersenletsel door ongevallen met snorfietsen. Ze adviseerden de politiek een helmplicht in te voeren voor snorfietsers.

Nu de invoering in Amsterdam in alle opzichten geslaagd is vindt Bierman dat Groningen het voorbeeld moet volgen, vooral omdat hier relatief veel snorfietsers rondrijden.

Om de politiek te bewegen had hij samen met zijn collega’s vrijdag een onderhoud met wethouder Philip Broeksma (GroenLinks). Daarin hebben ze hem ‘geïnformeerd over de verschillende gezondheidsaspecten van het verplaatsen van de snorfiets naar de rijbaan’. Bierman: ,,De wethouder is nu aan zet en wij wensen hem alle wijsheid daarbij.’’

Notitie

De gemeente Groningen brengt volgens woordvoerder Arjan van der Leur ‘binnen 2 à 3 weken’ een notitie uit over de snorfiets. ,,Het gesprek met de internisten wordt daarin meegenomen. Vervolgens wordt het voorgelegd aan het college. Dat doet er dan een uitspraak over.’’

menu