Asbesthoudend afval illegaal gedumpt bij Munnekezijl

Aan de Hooge Zuidwal bij Munnekezijl, net over de provinciegrens, is 200 tot 250 m2 asbest gedumpt op een terrein dat wordt gehuurd door proefboerderij Kollumerwaard.

De asbest werd zondagochtend aangetroffen door een medewerker van Staatsbosbeheer. Philip Kramer, beheerder van de proefboerderij waar onderzoek wordt gedaan naar (poot)aardappelen en suikerbieten, was zaterdagavond rond 21.00 uur langs de locatie gereden. Toen lag er nog niets. De dumpplek is met linten afgezet. Een strafrechtelijk onderzoek is gestart.

Kiepaanhanger

De asbest is zeer waarschijnlijk vervoerd met een kiepaanhanger. Dat is op te maken uit de manier van storten. Het vermoeden bestaat dat het asbesthoudende afval afkomstig is van een varkens- of kippenhok.

Om de dumpers te vinden, worden camerabeelden uit de omgeving opgevraagd. De gemeente Kollumerland c.a., waar Munnikezijl toe behoort, en de proefboerderij zijn op zoek naar mogelijke getuigen.

Opruimkosten

Als de dader niet wordt gevonden, draait de proefboerderij op voor de opruimkosten. Die liggen naar verwachting tussen de 4000 en 5000 euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.