Asbestsanering Langestraat Winschoten kost meer tijd, maar het is veilig winkelen

Een week na de felle brand in de Langestraat in Winschoten wordt nog met man en macht gewerkt om asbest op te ruimen.

De sanering kan nog tot en met vrijdag duren. De winkelstraat blijft ondertussen gewoon toegankelijk voor het publiek en dat roept vragen op.

Hoogwerkers

Mannen met speciale pakken en asbestmaskers op lopen door de Langestraat. Ze stappen op hoogwerkers om daken schoon te maken. Terwijl ze op hoogte hun werkzaamheden uitvoeren wandelen op straat mensen.

Burgemeester Rika Pot begrijpt dat mannen in speciale pakken een bepaalde sfeer oproept. ,,Maar wij volgen alle protocollen die er zijn. En die mensen die met asbest bezig zijn en het moeten opsporen moeten speciale pakken dragen. Het winkelend publiek houdt zich niet met de sanering bezig en loopt op veilige afstand. Belangrijk is dat de straat schoon is. Wat op daken of in dakgoten ligt levert voor het winkelend publiek geen gevaar op. Het gaat ook om kleine deeltjes. Het echte grote werk is vooral een dag na de brand uitgevoerd. Toen hebben we ook delen van de straat afgesloten.”

Zorgvuldigheid

Pot zegt dat het veilig winkelen is in Winschoten. Ze had zelf ook gedacht dat de saneringswerkzaamheden eerder afgerond zouden zijn. ,,Maar we willen alles grondig schoonmaken. Zorgvuldigheid staat daarbij voorop. Medewerkers van ons zien er ook op toe dat alles volgens de voorschriften verloopt.”

De gemeente Oldambt heeft zelf besloten dat gedurende de asbestsanering de Langestraat toegankelijk blijft. ,,We hebben daarover geen contact met de winkeliers gehad.” Chris de Raaf, woordvoerder van de Retailclub Winschoten, bevestigt desgevraagd dat vanuit de winkeliers geen druk is uitgeoefend om de winkelstraat open te houden. ,,Bij ons staat veiligheid ook voorop. Als de veiligheid in het geding is, is de handel niet zo belangrijk.”

Een dag na de brand, die donderdagavond een winkel verwoestte en een tweede pand grotendeels in de as legde, was een deel van de Langestraat niet toegankelijk. ,,Daar hadden we ook begrip voor”, zegt De Raaf. ,,Op die dag is het grove werk gedaan en de straat schoongemaakt. Nu gaat het om asbest dat hoofdzakelijk op daken ligt”, weet De Raaf. ,,Wij van de Retailclub gaan er vanuit dat aan alle veiligheidseisen wordt voldaan.”

menu