'Asielcafé' Ter Apel kan open

Ter Apel krijgt zijn cultureel café voor asielzoekers en dorpsbewoners. Het laatste obstakel, het vinden van voldoende vrijwilligers, is overwonnen.

Het cultureel café wordt op 6 december geopend door wethouder Giny Luth (Gemeentebelangen) van de gemeente Vlagtwedde. Dat gebeurt in de Hesse bibliotheek, waar de ontmoetingsplek komt.

Spanningen

Het idee voor het café ontstond vorig jaar. In het asielcentrum van Ter Apel arriveerden toen dagelijks honderden nieuwe vluchtelingen. Daarbij kwam dat veel inbraken en winkeldiefstallen werden gepleegd door met name Oost-Europese bewoners van het centrum. Dat leidde tot spanningen in het dorp.

Er werden maatregelen genomen om die spanning te verminderen. Zo kreeg Ter Apel weer een volledig bezet politiebureau. Een ontmoetingsplek waar Ter Apelers en vluchtelingen elkaar beter zouden kunnen leren kennen, was ook zo’n maatregel.

Een geschikte locatie, de bieb, was snel gevonden. ,,Maar er moesten voldoende vrijwilligers zijn om activiteiten op te zetten en alles te coördineren’’, zegt Luth. ,,De afgelopen weken hebben zich gelukkig voldoende mensen gemeld en daardoor kunnen we beginnen.’’

Ongedwongen sfeer

Het is de bedoeling dat in het cultureel café asielzoekers, Ter Apelers en ook statushouders in een ongedwongen sfeer elkaar leren kennen en deelnemen aan activiteiten: samen spelletjes doen of koken, luisteren naar een lezing of gewoon met elkaar praten.

,,Er is een flyer gemaakt in verschillende talen die wordt verspreid’’, zegt Luth. ,,Zo maken we asielzoekers en Ter Apelers attent op de ontmoetingsplek. Hopelijk is de animo groot. In eerste instantie is de ontmoetingsplek elke dinsdagmiddag open. Als de belangstelling groot is, moeten we het aantal uren misschien uitbreiden.’’

De opening wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van de bibliotheek, asielorganisatie COA en de welzijnsstichting Rzijn. Al deze organisaties zijn betrokken bij het project.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.