Asielzoekers verhandelen gestolen spullen op azc Delfzijl

Op het asielzoekerscentrum in Delfzijl vindt een levendige handel plaats in gestolen goederen. Noord-Afrikaanse asielzoekers spelen een centrale rol.

Deze asielzoekers uit veilige landen, zoals Marokko en Algerije, trekken er vrijwel dagelijks op uit om op rooftocht te gaan. De gestolen spullen worden onder meer aangeboden op het azc-terrein in Delfzijl, constateerde Dagblad van het Noorden .

Spuugzat

Andere vluchtelingen die ook op het azc in Delfzijl verblijven zijn de stelende asielzoekers en hun handel al geruime tijd spuugzat. Maar ze voelen zich niet gehoord door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). ,,Ze misbruiken hun asielstatus om te roven. Ze misbruiken de Nederlandse gastvrijheid. Wij hebben daar ook last van’’, zegt een van hen. Volgens meerdere vluchtelingen worden goedwillende asielzoekers ook door deze roversgroep bedreigd.

Wat konden wij bijvoorbeeld kopen?

  • Sportschoenen voor zo’n 15 euro
  • iPhone 6s voor 60 euro
  • Fles Black Label Whisky voor 5 euro
  • Laptop voor 40 euro

Geen bewijs

Het COA stelt desgevraagd dat er geen signalen zijn van een dergelijke handel in gestolen spullen. ,,We hebben een korte lijn met de wijkagenten en als wij dergelijke zaken zouden signaleren spelen we dat meteen door’’, zegt Jacqueline Engbers namens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. De politie Noord-Nederland zegt ook geen harde bewijzen te hebben. ,,We weten wel dat een groep uit deze veilige landen diefstallen pleegt’’, vertelt Sylvia Sanders van de politie.

loading Zie hier de antwoorden van het COA

Afgelopen november nog suggereerde politierechter Okko Jan Bosker van de rechtbank Noord-Nederland ook al dat er zou worden gehandeld in gestolen waar op het azc Delfzijl. Een 21-jarige Marokkaan had dat bij de politie verklaard nadat er gestolen spullen in zijn kluisje waren gevonden. Bij een andere verdachte werden geprepareerde tassen gevonden om kleding te kunnen stelen.

Probleem is dat medewerkers van het COA woonruimtes op het asielzoekerscentrum wel mogen betreden om kamers te controleren, maar kasten openen mogen de medewerkers dan weer niet. Zonder duidelijke aanwijzingen dat er strafbare feiten zijn gepleegd, mag de politie dat ook niet.

Uitzichtloos

Noord-Afrikaanse asielzoekers veroorzaken sinds september een hoop overlast in het Noorden. Ze maken zich schuldig aan zakkenrollerij en inbraken. Tussen november en eind januari was het Openbaar Ministerie Noord-Nederland 90 strafzaken tegen criminele asielzoekers uit veilige landen gestart.

Een aanzienlijk deel verbleef in azc Delfzijl. Hun uitzichtloze situatie in het thuisland wordt in de rechtbank door deze Noord-Afrikanen vaak als reden opgegeven om hun heil in West-Europa te zoeken.

loading

Deze krant sprak de afgelopen weken met meerdere asielzoekers van het azc Delfzijl. Die zijn bezorgd over deze misstanden en het gebrek aan toezicht en controle. Volgens hen is er meerdere malen bij het COA aan de bel getrokken over de misstanden.

Over het algemeen zijn de daders jonge mannen uit landen als Algerije en Marokko die hier asiel aanvragen. Hun aanvraag is vrijwel kansloos. Nederland ziet beide landen als veilig land. Op het asielzoekerscentra in Delfzijl wordt daar ook vrij open over gesproken, zegt een asielzoeker van 30 jaar oud uit het Midden-Oosten. ,,Ze weten dat ze na een tijd Nederland worden uitgezet. De groep van nu maakt alweer plannen om naar een ander land te trekken.’’

Beveiliging onder de maat

Cameratoezicht is er amper. Onbegrijpelijk, vindt het groepje vluchtelingen waar de krant mee sprak. ,,Het is niet zo dat de camera’s bij ons op de slaapkamer moeten hangen. Maar het is toch niet gek om camera’s te richten op de wegen tussen de huisjes waar iedereen verblijft? Er gebeurt van alles, maar het COA zegt dat het niet kan vanwege privacy. Wat een onzin.’’

De beveiliging op de locatie Delfzijl lijkt sowieso onder de maat. Controles wie er precies op het terrein aanwezig zijn op het terrein worden niet uitgevoerd. Iedereen kan zo het terrein op en af lopen. De verslaggever is meerdere malen op het terrein geweest zonder ook maar een keer te zijn gecontroleerd. Engbers stelt namens het COA dat medewerkers en beveiligers wel degelijk surveilleren op het azc-terrein. ,,Het is ook de bedoeling dat bezoekers zich melden.’’

Het azc aan de Zwet in Delfzijl huisvest maximaal 430 bewoners. Exacte cijfers over het aantal bewoners per nationaliteit, zegt Engbers niet te bezitten. Volgens haar neemt het aantal bewoners van Noord-Afrikaanse afkomst sinds enige tijd af. ,,Daarbij moet worden opgemerkt dat Noord-Afrikaanse bewoners niet over één kam te scheren zijn.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen