Asielzoekers in Ter Apel reinigen een jaar na uitbraak van coronacrisis nog altijd winkelkarretjes

Bewoners van het asielcentrum in Ter Apel reinigen, een jaar na de corona-uitbraak, nog altijd winkelkarretjes Foto: Harry Tielman

Ze haalden er de New York Times mee en weten nog steeds niet van ophouden: de asielzoekers in Ter Apel die winkelkarretjes reinigen.

Een jaar geleden, meteen na de uitbraak van de coronacrisis, begonnen ze daar mee. Vanuit het grote asielcentrum aan de rand van Ter Apel trok elke dag een groepje vluchtelingen naar het dorpscentrum om daar winkelkarretjes te reinigen en zo het winkelpubliek een veilige ronde door de supermarkt te geven. Ze wilden zo ook hun dankbaarheid jegens de Ter Apelers tonen.

New York

Ze haalden met hun inzet dus de wereldberoemde Amerikaanse krant New York Times die er in april vorig jaar over berichtte. Juist toen in New York het coronavirus keihard toesloeg. ,,En momenteel helpen onze bewoners nog altijd mee’’, vertelt COA-woordvoerster jacqueline Engbers. Waarbij de helpers van nu uiteraard niet meer degene van een jaar geleden zijn. Afhankelijk van het verloop van hun asielprocedure, verhuizen de vluchtelingen na een bepaalde periode immers weer.

Monique van Zijl, supermarkt-eigenaar van Ter Apel, is nog altijd blij met de hulp van de asielzoekers. ,,We hebben inmiddels ook een apparaat aangeschaft dat karretjes reinigt maar de hulp van de bewoners van het asielcentrum is en blijft erg welkom. Intussen hoop ook ik net als anderen dat de crisis snel voorbij is, dat klanten snel weer op een gewone manier boodschappen kunnen doen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen