De Italiaanse wijnboer Corrado Meinardi (midden) ontmoet aspergeteler Huib Meinardi (links) in Brussels Lof van Bob ten Brinke (rechts). Foto: Corné Sparidaens

Asperges en wijn van Meinardi (uit Noordbroek) en Meinardi (uit Italië)

De Italiaanse wijnboer Corrado Meinardi (midden) ontmoet aspergeteler Huib Meinardi (links) in Brussels Lof van Bob ten Brinke (rechts). Foto: Corné Sparidaens

Een bijzondere ontmoeting vond donderdag plaats in restaurant Brussels Lof in Groningen. Aspergeteler Huib Meinardi uit Noordbroek ontmoette wijnboer Corrado Meinardi uit Italië.

Ze delen een achternaam zonder familie te zijn en wisten al een poos van elkaars bestaan zonder elkaar ooit ontmoet te hebben. Tot deze donderdagmiddag dan, de dag waarop wijnboer Corrado Meinardi (50) uit het Italiaanse Treiso en aspergeteler Huib Meinardi (41) uit Noordbroek elkaar gebroederlijk op de schouders slaan.

„Haa, welcome to the family!”, roept Corrado Meinardi uitbundig door restaurant Brussels Lof in Groningen waar de twee elkaar treffen. Huib Meinardi serveert zijn Italiaanse naamgenoot op een gulle lach. „Leuk toch, dit?”

En hup, daar tovert Corrado een cadeautje tevoorschijn, een zwart T-shirt met een witte opdruk. Het is een afbeelding van zijn wijngaard en daarbij de tekst: everything is possible!!!

Eerst familie worden

Dat moet ook Bob ten Brinke gedacht hebben, de chef-eigenaar die Brussels Lof vorig jaar overnam van Martin Jarings en Gea Wessels en het restaurant sinds begin september bestiert. Het restaurant is al sinds jaar en dag afnemer van de asperges van Huib Meinardi. Ten Brinke: „En een vriend van mij kende Corrado Meinardi van een vakantie in Italië, waar hij toevallig verbleef in een vakantiehuisje naast de wijngaard. Toen ik Brussels Lof overnam, zei hij: je moet die twee Meinardi’s elkaar laten ontmoeten.”

Ten Brinke maakte er werk van. Want een Meinardi naar Nederland halen, daar is wat voor nodig. Hij lacht „Ja, eerst moet je familie worden.”

Wild plukken en koken

Dus toog Ten Brinke verscheidene keren naar Treiso in Noord-Italië, waar de familie Meinardi al vier generaties lang wijn maakt. In gezelschap van vrienden en bewapend met een berg witte asperges, oesters en zijn koksmuts, veroverde Ten Brinke de harten van Corrado en zijn vrouw Franca met dat wat hij het liefste doet. „Ik ben aan wild plukken en aan het koken gegaan. Zo hebben we elkaar in de loop der jaren beter leren kennen. Tot het moment kwam dat Corrado zei: now we’re family , nu kom ik naar Nederland en mag je mijn wijnen verkopen.”

En zo geschiedde.

Speciale editie van ‘Bob kookt’

Ten Brinke heeft zijn Italiaanse vriend woensdag van Schiphol gehaald en - via tulpenvelden en een bezoek aan een boer in Loppersum - meegenomen naar Groningen. Hier heefde de chef deze dagen een speciale editie van zijn traditionele, kleinschalige en destijds voor restaurant Goud Heerlijk in het leven geroepen kookevenement ‘Bob kookt’ georganiseerd: een vijf gangen diner voor familie, vrienden en belangstellenden met deze keer in de hoofdrol de asperges en wijn van Meinardi en Meinardi.

Corrado heeft voor de gelegenheid vijf verschillende wijnen meegenomen: een witte Arneis, een witte blend van Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Blanc, een rosé een rode Nebbiolo Langhe en een mousserende Moscato, allemaal passend bij de groene en witte asperges van Huib Meinardi.

Wijn en groene asperges: lastig

Het is lastig om een goede wijn te vinden bij groene asperges, doceert Corrado. „Er zijn twee groenten waar wijn moeilijk mee combineert: artisjokken en groene asperges. Dat komt omdat er veel tannine in zit, net als in een onrijpe banaan. Die laat ook een rare nasmaak na in je mond. Er zijn weinig wijnen die dat neutraliseren.”

Witte asperges daarentegen, die in Italië veel minder gangbaar zijn, zijn een dankbare wijngroente. Tot vreugde van Corrado, die erg te spreken is over het Nederlandse witte goud. „Jullie zijn toegewijd heel toegewijd aan jullie asperges”, zegt hij. Hogelijk verbaasd is Corrado over de vele hectares waarop boeren in ons land asperges en andere groenten telen.

Zo boert aspergeteler Huib op 160 hectare grond, waar Corrado het in Italië met zes doet. „Hier ligt de prijs voor een hectare rond de 70.000 euro, in onze streek betaal je daar twee miljoen voor.”

Van Italië naar het Hogeland

Huib hoopt binnenkort enkele van Corrado’s wijnen te importeren voor de verkoop in de Meinardi-berderijwinkels. „Dat zou toch mooi zijn; Meinardi en Meinardi”, zegt hij. Speciaal voor de ontmoeting heeft Huib een duik genomen in de familiegeschiedenis.

En wat blijkt? Huibs verre voorouders zijn rond 1600 van Italië via Oost-Friesland neergestreken op het Hogeland. „Mijn oma is geboren in Winschoten, zo is mijn opa hier terechtgekomen.”

Hoewel Corrado’s expansiedrift gering is en hij vrijwel alleen levert aan particulieren, maakt hij voor Bob ten Brinke en Huib Meinardi graag een uitzondering.

Zij zijn immers familie.

menu