Auto-exporteur verkoopt Groningse auto's in Afrika

 MZcars is in Groningen op jacht naar tweedehands auto’s die ze kunnen verkopen op de buitenlandse markt. Daarvoor stoppen ze flyers onder ruitenwissers van geschikte auto’s.

„Binnen 2 uur verkocht, afgerekend en opgehaald!”, staat op de flyer die Groningers deze week onder de ruitenwissers van hun auto vonden. Een beetje vreemd is het zeker, maar dergelijke flyers zijn niet nieuw.

MZcars, het bedrijf dat de flyers verspreidt, is een inkoper en verkoper van auto’s, gevestigd in Utrecht. Door de flyers te verspreiden, hoopt MZCars auto’s te vinden die mensen voor een lage prijs van de hand willen doen, laat een medewerker van het bedrijf weten. Hij wil niet bij naam genoemd worden.

Vervolgens verkoopt het bedrijf de auto door via occasionwebsites als speurders.nl en autowereld.nl. „Wij zitten overal: Duitsland, Luxemburg, België, Nederland. Daar kopen we tweedehands auto’s en die exporteren we naar landen in Afrika en Azië”, vertelt de medewerker.

Busjes, cruisers en pick-ups van bekende merken als Toyota en Volkswagen zijn het mikpunt van de flyeractie. Deze auto’s zijn tweede- of derdehands in Nederland weinig waard, maar gewild in derdewereldlanden. De exporteur krijgt er daar vaak een goede prijs voor en de auto hoeft niet gekeurd te zijn.

Hoeveel flyers er in Groningen achtergelaten zijn, is niet duidelijk: „Honderd, misschien”, gokt de medewerker. Het verspreiden van commerciële flyers is in Groningen buiten de Binnenstad, het Stationsgebied en Westerhaven toegestaan zonder het te melden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.