Auto op de rem bij Centrumhalte West

De plannen voor een nieuwe centrum(bus)halte op de A-weg in Groningen vorderen gestaag. Ze hebben grote gevolgen voor de auto.

De Centrumhalte is nodig omdat Qbuzz in de loop van volgend jaar niet meer via A-straat en de Brugstraat naar het Gedempte Zuiderdiep mag rijden. Die route wordt ingericht voor fietsers en wandelaars.

De nieuwe busroute is twee keer zo lang en voert over Westerhaven, Eeldersingel, Emmasingel en Emmaplein. Bussen mogen die route straks in beide richtingen rijden. Nu is die deels éénrichtingsverkeer.

Om de vaart op de route erin te houden en het kruispunt bij de Eendrachtsbrug (Paterswoldseweg) te ontlasten wordt de Westerhaven (de stille kant achter het winkelcentrum) verkeersluw ingericht.

Groningen draait de rijrichting van auto’s tussen de brug en de A-weg - Westersingel om. Auto’s moeten de Westerhaven straks delen met fietsers. Zonder vrije fietsstrook rijden auto’s langzamer en wordt het veiliger, meent de gemeente. De A-weg wordt rond de centrumhalte ook zo ingericht. Waarschijnlijk krijgen bussen een plek in het midden van de weg en rijden auto’s en fietsers straks achter de haltes langs.

Verkeer tussen A-weg en Westersingel krijgt voorrang, wandelaars mogen zich verheugen op veel ruimte. Knipperlichten waarschuwen het overige verkeer voor de bussen uit onder meer Aduard, Hoogkerk, Paddepoel en Vinkhuizen.

Laden en lossen wordt aan de Westerhaven in beide richtingen mogelijk: vrachtverkeer mag in venstertijden de busbaan op. De gemeente laat de plannen vandaag van 11.00 tot 18.00 uur zien in een ‘binnenstadscafé’ aan de Poelestraat 2.

De stad hoopt de plannen volgend voorjaar uit te voeren. Het OV-bureau wil de nieuwe busroutes tegelijk met andere veranderingen in gebruik nemen. Er komt in Groningen ook een nieuw busstation aan de Bloemsingel (UMCG Noord) met een OV-route over het Boterdiep. Bij Driebond wordt een nieuw P+R terrein gerealiseerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.