Autocrossers Winsum ontkomen niet aan extra natuuronderzoek

Autosport Groningen moet toch aanvullend natuuronderzoek doen op het crossterrein bij Winsum. De club is boos en wil zich opheffen.

De provincie eist het aanvullend onderzoek en daar is niet aan te ontkomen, zegt wethouder Eltjo Dijkhuis. Ze moeten voldoen aan de Wet Natuurbescherming.

Autosport Groningen

Autosport Groningen (ASG) verwijt de gemeente te laat over het onderzoek te zijn ingelicht. Het onderzoek neemt zoveel tijd in beslag dat de eerste wedstrijd op Hemelvaartsdag dan niet kan doorgaan. Die wedstrijd, met zo’n 2500 bezoekers, brengt het meeste geld in het laatje.

Wethouder Eltjo Dijkhuis ontkent dat ASG te laat op de hoogte is gesteld. Wel werd de gemeente door de provincie laat over de regelgeving geïnformeerd. Die wachtte daarmee tot na de herindeling.

Crosswedstrijden Winsum

ASG houdt sinds vier jaar autocrosswedstrijden op weilanden even buiten Winsum. Het is weidevogelgebied waar in het broedseizoen, van half maart tot half juli, strenge eisen gelden. De organisatie nam voorgaande jaren al geluiddempende maatregelen maar door de strengere regelgeving is dat niet meer genoeg.

Jasper van den Berg

De organisatie is furieus over de gang van zaken. ,,Een prachtig evenement wordt de kop omgedraaid’’, zegt Jasper van den Berg van ASG. ,,We organiseren het perfect. Tientallen vrijwilligers steken er hun tijd in. Iedereen kent elkaar. Wij zijn een grote familie.’’ Als de Hemelvaartwedstrijd vervalt, blijven drie wedstrijden over. Te weinig voor een volwaardige competitie. Hij wil ASG opheffen.

Tientallen supporters, rijders en sponsoren steunen de organisatie. Bij de raadsvergadering gisteravond parkeerden ze hun crossauto’s pal voor het gemeentehuis. Ze riepen politici op de organisatie tegemoet te komen en de wedstrijd in het broedseizoen te gedogen.

Bezwaren omwonenden

CDA en VVD hebben begrip voor de crossers en zijn kritisch over de wijze van communiceren naar ASG. De PvdA belichtte de andere kant. ,,Niet iedereen vindt het een mooi evenement’’, zegt Jan Willem Nanninga. Hij verwijst naar omwonenden die voorgaande jaren bezwaar indienden. Zij zijn bang dat de natuur wordt verstoord.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.