Wanneer precies ons land te zien is op de nieuwe gadget ( Look Around ) van het navigatiesysteem Apple Maps ( Kaarten ) is nog niet bekend, maar als het zo ver is ontbreekt Groningen waarschijnlijk niet.

Dat blijkt uit de invasie van Spaanse camerawagens die sinds kort in Noord-Nederland rondrijden. De meest opvallende plek tot dusver - want daar staan ze soms allemaal bij elkaar: het Mercure hotel bij MartiniPlaza dat de filmers kennelijk als uitvalsbasis gebruiken.

Concurrent

Daar vormen ze, verstopt onder grijze autohoezen, een niet-alledaagse aanblik. Door de vorm kun je wel een beetje raden wat er onder de doeken zit. Als de wind af en toe flink opsteekt, wordt dat ook duidelijk: auto’s met Spaans kenteken, camera’s op het dak en opschriften van Apple Maps.

loading

Al rijdend vallen de auto’s een stuk minder op: we zijn al gewend aan soortgelijke activiteiten van concurrent Google Maps. Dat heeft met Street View al jaren een belangrijk extraatje in zijn navigatiesysteem zitten. Je kunt daarmee niet alleen abstract op de kaart zien waar een plek is, maar ook op een 360 graden foto hoe die plek er in werkelijkheid uit ziet.

Apple gaat dat nu ook doen en noemt dat geen Street View maar Look Around (rondkijken). Het bedrijf heeft een mega-inhaalslag voor de boeg omdat Google de halve wereld al heeft voorzien en die beelden ook met enige regelmaat vernieuwt (hoe vaak verschilt per plek).

Vooralsnog zijn de opnames van 18 steden en regio’s in de Verenigde Staten, 10 in Canada, 7 in Japen en 3 in Europa (Londen, Dublin en Edingburgh) op Apple Kaarten te zien. De camera-auto’s reden in 2019 ook al rond in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Zweden en Portugal maar het duurt even voordat alle beelden zijn bewerkt en gezichten en kentekens onherkenbaar zijn gemaakt.

Las Vegas, Oahu, San Francisco en Santa Cruz hadden in september 2019 de primeur, vier jaar nadat de eerste camera-auto’s op straat verschenen. De auto’s rijden sinds vorig jaar zomer in België en Nederland, voor zo ver bekend het eerst in Noord-Brabant.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen