Tegen een 50-jarige man uit Groningen is een taakstraf van 160 uur en een rijontzegging van anderhalf jaar geëist omdat hij een verkeersongeval veroorzaakte.

De verdachte reed in Groningen als bestuurder van de derde auto in een rouwstoet een fietser aan. Die kwam ten val. In plaats van te remmen, gaf de verdachte vervolgens gas en reed hij deels over de fietser heen. Deze laatste raakte daarbij ernstig gewond.

Volgens het Openbaar Ministerie had de verdachte de fietser moeten zien. De aanrijding is, zo luidt de beschuldiging, te wijten aan onoplettendheid. Daar komt bij: de verdachte had alcohol gedronken.

Het ongeluk gebeurde in april 2019 op de kruising van het Helperpark en de Verlengde Lodewijkstraat in Groningen, rond tien uur in de ochtend.

Rekening houden met de omstandigheden

Advocaat Maartje Schaap verzocht de rechtbank rekening te houden met de omstandigheden. Volgens haar reed de fietser onverwachts door de rouwstoet heen. De raadsvrouw baseert zich op camerabeelden. ,,Duidelijk is te zien dat de fietser met een flinke gang door de stoet heenreed op een manier dat dat eigenlijk niet meer kon.’’ De advocaat wijst er op dat het slachtoffer bij de politie verklaarde dat hij ‘even snel naar de winkel moest’. De rouwstoet reed stapvoets.

Speech voor overleden vader

Dat de verdachte had gedronken werd niet betwist. Hij had dat de avond en nacht ervoor gedaan tijdens het schrijven van de speech voor zijn overleden vader.

Schaap stelde dat de alcohol niet van invloed is geweest op de aanrijding ( ,,het raakt de schuldvraag niet’’). Het ernstige letsel is volgens de advocaat niet ontstaan door de eerste aanrijding. ,,Door de aanrijding verloor hij de macht over het voertuig en reed hij over de fietser heen. Dit laatste kun je de verdachte niet aanrekenen.’’

Volgens de advocaat is een boete in plaats van een taakstraf op z’n plaats.

Uitspraak over twee weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Verkeer