Automobilisten Winschoten parkeren met enige regelmaat auto op Joodse graven

Op de herontdekte Joodse graven in het centrum van Winschoten worden regelmatig auto’s geparkeerd. De SP in Oldambt trekt aan de bel.

Hoewel het terrein aan de Liefkensstraat middels zwerfkeien is afgezet, slagen autobezitters er toch nog in om hun voertuig op de begraafplaats te parkeren. Diepe bandensporen markeren het terrein. De SP in de gemeenteraad van Oldambt vraagt zich af of dit de manier is om de grafrust te waarborgen. De partij dringt erop aan snel een hekwerk, zoals beloofd, aan te leggen.

Geschrokken van foutparkeerders

Wethouder Laura Broekhuizen (PvdA) van de gemeente Oldambt zegt dat er volgende week nog meer keien worden neergelegd. Ze is evenals de SP geschrokken van de foutparkeerders. ,,We hadden er al keien neergelegd. Blijkbaar zijn er nog meer nodig en daarom komen er vijftien bij. Zodra die extra er liggen, moet je vliegen om daar te parkeren.”

Op het terrein aan de Liefkensstraat, nabij het winkelcentrum ’t Rond, werden ruim een jaar geleden negentien graven ontdekt. Op die locatie bevond zich tot 1829 de Joodse begraafplaats van Winschoten. Die werd in 1969 geruimd. De meeste graven werden toen verhuisd naar de Joodse begraafplaats aan het Sint Vitusholt. Maar de negentien graven werden daarbij kennelijk vergeten. Wellicht omdat ze aan de rand van de rustplaats lagen, nabij het toenmalige Joodse armenhuis.

Opperrabbijn

De gemeente Oldambt besloot na de ontdekking de graven iets te verplaatsen, naar de plek waar ze een park had gepland. Ze deed dat in overleg met vertegenwoordiger Willem Fokkens van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) en opperrabbijn Binyomin Jacobs. Beiden woonden de opgravingen bij.

Door die verplaatsing kwamen de graven onder de grasweide te liggen waar volgende week de extra keien worden geplaatst. ,,Maar binnenkort wordt er een hekwerk omheen gezet dat dan de rust moet garanderen’’, zegt NIK-vertegenwoordiger Fokkens. ,,De Stichting Joodse Historie Groningen legt geld voor dat hek op tafel. Een gedenkteken wordt er ook geplaatst. We werken bij dit alles goed samen met de gemeente en zijn ook blij dat de gemeentebestuurders deze rustplaats in ere herstellen.’’

Wethouder Broekhuizen bevestigt dat het hekwerk op korte termijn wordt neergezet. ,,Ik ga uit van april.’’ De omheinde rustplaats blijft het eigendom van de gemeente.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.