Autoriteit stuurt brief over privacyschending zorg

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een open brief gestuurd aan de ziekenhuizen en andere zorginstellingen in Nederland met de oproep waakzaam te zijn over privacyschending. De instellingen laten te veel medewerkers hele patiëntendossiers inzien en controleren misbruik onvoldoende, blijkt uit onderzoek van dit voormalige College Bescherming Persoonsgegevens.

Vorige week werd bekend dat de privacywaakhond en de VVD-Kamerfractie kritische vragen stelden over het delen van patiëntenuitslagen van laboratorium Certe met de ziekenhuizen in Noord-Nederland. Een ziekenhuis, het Martini, en Certe lieten in een reactie weten dat de bescherming van persoonsgegevens bij hun veilig is.

De Autoriteit Persoonsgegevens laat nu in de brief aan alle zorginstellignen weten dat er sinds 2012 bij negen zorginstellingen onderzoek is gedaan. De conclusie was dat de Wet bescherming persoonsgegevens niet goed genoeg werd nageleefd. In elektronische dossiers wordt nog onvoldoende gebruik gemaakt van de mogelijkheid delen van het dossier af te schermen voor medewerkers die daarover niets hoeven te weten. Ook wordt er te weinig gecontroleerd wat medewerkers allemaal bekijken en worden er weinig straffen opgelegd als mensen de regels overtreden, stelt de Autoriteit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.