De avondklok in het Duitse grensgebied rond de stad Leer wordt alweer opgeheven. Met ingang van vrijdag geldt hij niet meer.

De afgelopen dagen waren in het gebied minder dan 150 mensen per 100.000 inwoners met het coronavirus besmet. ,,En als het aantal besmettingen twee dagen onder die grens van 150 ligt, mogen we de avondklok weer opheffen’’, zegt woordvoerder Annika Smit van de Landkreis Leer.

Uitzondering voor enkele gemeenten

Die regionale overheid voerde vorige week de avondklok in, omdat het aantal besmette inwoners toen al dagen boven die grens van 150 lag. Tussen 21.00 en 05.00 uur mocht niemand meer op straat, uitgezonderd onder meer de mensen die beroepshalve op pad moesten. Een uitzondering werd ook gemaakt voor enkele gemeenten, waaronder Bunde, waar sprake was van heel weinig besmettingen. Daar werd geen avondklok ingevoerd.

Volgens Smit wordt de ontwikkeling van het aantal besmettingen nauwkeurig in de gaten gehouden en worden, als dat nodig is, de maatregelen weer verscherpt.

Regionale aanpak

De regionale aanpak aan de andere kant van de grens verschilt dus zeer van die in Nederland, waar de coronamaatregelen centraal worden afgekondigd en landelijk van kracht zijn. Die regionale aanpak in de Duitse grensstreek blijkt ook uit het feit dat in de Landkreis Emsland, ten zuiden van Leer, de avondklok voorlopig nog wel van kracht blijft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen