Azc Ter Apel houdt bushalte, maar niet voor de deur

Vluchtelingen met bestemming Ter Apel lopen straks vanaf de bushalte geen 1500 maar 400 meter naar het asielzoekerscentrum.

Vluchtelingen met bestemming Ter Apel lopen straks vanaf de bushalte geen 1500 maar 400 meter naar het asielzoekerscentrum.

Dat is de uitkomst van gepuzzel met de busverbinding en de dienstregeling voor de asielopvang in het grensdorp. Met de aangekondigde afschaffing in december van de 'boodschappenbus' lijn 273 tussen het azc en het centrum van Ter Apel leek het erop dat vluchtelingen vanaf de dichtstbijzijnde bushalte nog een tippel van 1500 meter voor de boeg hadden. Te ver, menen gemeente en provincie die stellen dat op de route onveilige situaties kunnen ontstaan. Het OV Bureau, dat voor de provincies Groningen, Drenthe en de stad Groningen het openbaar vervoer regelt, werd dringend verzocht een oplossing te zoeken.

Afgesproken is de huidige lijn 73 tussen Emmen en Ter Apel een halte te geven aan de rand van het azc. Niet bij de voordeur, maar op 400 meter van de opvang. Op die manier lijden andere reizigers geen tijdverlies en kunnen in het dorp aansluitingen op andere buslijnen worden gehaald. De extra kosten die de nieuwe stop met zich meebrengt wordt betaald door de overheid.

De ChristenUnie in de provincie Groningen, die zich onder meer met een motie in september inzette voor behoud van de bushalte, is blij met de uitkomst. ,,Honderden vluchtelingen, jong en oud, reizen nu naar het aanmeldcentrum in Ter Apel. Zonder deze busverbinding zouden zij ver moeten lopen vanaf de dichtstbijzijnde bushalte of naar de winkels in Ter Apel", aldus fractievoorzitter Stieneke van der Graaf.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.