'Aziatische coronaoplossingen kansloos voor Nederlandse horeca, want Nederlanders komen voor de gezelligheid'

Doppio Espressobar toen die nog open was. Foto: Corné Sparidaens

De uitspraak van directeur Klaas Knot van De Nederlandse Bank, dat werkloos geraakte horecamensen zich maar moeten omscholen komt in die sector hard aan. ,,Dat is wel heel erg kort door de bocht.’’

Een succesvolle Groningse horecaondernemer die anoniem wil blijven stoort zich aan mensen die Aziatische coronamaatregelen in restaurants willen overbrengen naar Nederland, bijvoorbeeld door wanden tussen de klanten te plaatsen.

'Bij ons draait het veel meer om sfeer en entourage'

,,Die culturen zijn niet te vergelijken. In Azië zie je erg veel functionele eettentjes met TL-lampen en een goedkope inrichting. Veel mensen eten er alleen. Bij ons draait het veel meer om samenzijn, sfeer en entourage.’’

Hij ziet weinig mogelijkheden voor de meeste cafés en restaurants om goed te functioneren in de anderhalvemetereconomie. Koks werken vaak in compacte keukens, de bediening moet borden en glazen op tafel zetten. ,,Je kunt de klanten zelf het eten laten ophalen of de glazen laten vullen, maar dan verdwijnt het idee van restaurant naar de achtergrond.’’

Funest

Het is volgens hem ook funest als zaken voor minder dan de helft gevuld zijn, zowel voor de omzet als voor de sfeer. ,,Horeca leeft op drukte. Als dat wegvalt, dan verdwijnt de ziel en gaat niemand er nog heen.’’

De uitspraak van Knot, vorige week in de talkshow Op1 dat werkloos geworden horecaondernemers en -werknemers zich maar moeten omscholen, vindt hij getuigen van weinig empathisch vermogen. ,,Vanuit de bankwereld is zo’n uitspraak vreemd. Is hij de bankencrisis vergeten? Kennelijk heeft hij er geen moeite mee dat een groot deel van de horeca verloren gaat. Hij gaat eraan voorbij hoeveel liefde er in de horeca zit en aan wat iemand in zijn leven heeft opgebouwd.’’

‘Een samenleving zonder horeca?’

Horeca- en festivalmarketeer Janwillem Naaldenberg uit Emmen vindt de opmerking van de in Groningen geboren en getogen Knot 'wel heel erg kort door de bocht'. ,,En dan? Een samenleving zonder horeca?’’

Knot loopt volgens hem wel erg op de zaken vooruit. ,,Je kunt de situatie waarin we zijn terechtgekomen alleen maar van dag tot dag beoordelen. Ik denk dat creativiteit het toverwoord is.’’

Minirestaurantjes

Zo heeft Hotel ten Cate in Emmen, waarvan hij mede-eigenaar is, private dining in het leven geroepen. Hotelkamers zijn ingericht als minirestaurantjes waar je met een huishouden kunt eten of ‘een verjaardag vieren’. ,,Dat is een mogelijk antwoord.’’

Jasper van Nes, mede-eigenaar van twee vestigingen van Doppio Espresso in Groningen, laakt eveneens de uitspraak van Knot. ,,De horeca is er voor iedereen. Daar gaan mensen in hun vrije tijd naartoe en met zakenrelaties. De overheid moet gezonde horecabedrijven financieel ondersteunen. En omscholen voor wat? Wat voor werk blijft er straks nog over om te doen?’’

Heropening

Ook hij bereidt zich voor op heropening van zijn zaken. Om te beginnen wil hij de tafeltjes verder uit elkaar zetten. Van de 220 zitplaatsen wil hij terug naar 100. Verder denkt hij aan bestellen per telefoon, speciale familietafels en een afhaalbar voor klanten ‘die niet naar binnen durven’. ,,We blijven positief naar oplossingen kijken. We zullen veel verlies lijden, maar dat is minder erg dan dat we helemaal dichtgaan.’’

Sander Vos van restaurant De Turfsteker annex zalencentrum Meursinge in Westerbork is ook volop met de toekomst bezig. ,,Door een vergaderzaal aan het restaurant te plakken kunnen we de eetruimte uitbreiden. In het pre-coronatijdperk hadden we 110 zitplaatsen in het restaurant. Straks denk ik dat we de 100 zullen halen.’’

Pittige jaren

Hij verwacht wel dat het twee 'pittige' jaren zullen worden. ,,We zijn strijdbaar en goed gemutst. Het gigantische omzetverlies maken we niet meer goed, maar we willen met volle kracht vooruit.’’

menu