Azim A. moet hulp gehad hebben om uit handen van de politie te blijven

Drie weken lang wist Azim A., de meest gezochte man van Groningen, uit handen van de politie te blijven. ,,We zijn erg blij dat we hem hebben.’’

De vele tips van Groningers in combinatie met het rechercheonderzoek deden Azim A. (21) de das om. ,,We hebben alle informatie bij elkaar gelegd en kwamen zo uiteindelijk bij hem uit’’, aldus politiewoordvoerder Nathalie Schubart. Azim, verdacht van het neerschieten van een student op de Korreweg, werd maandagmiddag opgepakt in een grotendeels verlaten studentenflat in de Groninger wijk Selwerd.

Schuilplaats

De twee mannen die bij hem waren tijdens de inval zitten ook nog vast. Het zijn twee Stadjers van 24 en 26 jaar. Het gaat niet om de twee medeverdachten die vorige week weer op vrije voeten zijn gesteld. Volgens de woordvoerder is nog onduidelijk of de twee in de flat woonden en Azim een schuilplaats boden. ,,Hun rol wordt onderzocht.’’

Drie weken lang wist de meest gezochte man van Groningen uit handen van de politie te blijven. Het kan niet anders dan dat deze Turkse Nederlander, die opgroeide in Selwerd, hulp van derden heeft gehad. Wie bood hem onderdak en zorgde voor eten?

Huis van zijn moeder

Enkele dagen na de schietpartij is hij nog door buurtbewoners gezien in de wijk; bij het huis van zijn moeder. Dat was voordat de politie hem een dikke week na de schietpartij in het tv-programma Opsporing verzocht neerzette als verdachte van het schietincident waarbij een 21-jarige student voor het leven verlamd raakte. Een willekeurig slachtoffer.

Azim werd in die uitzending met zijn volledige voor- en achternaam als de vermeende schutter getoond met foto en al, zonder dat zijn gezicht werd afgeschermd door een zwart balkje, zoals dat gebruikelijk is bij verdachten. Dat alles omdat er sterke aanwijzingen waren dat hij de schutter was en vanwege de ernst van de zaak. De politie was van mening dat iedereen moest weten dat deze man de vermeende schutter was. Azim kon hierna nauwelijks meer openlijk over straat.

Vorig jaar was hij al in beeld bij de politie wegens verboden wapenbezit. Op het adres van zijn moeder is toen een gaspistool met knalpatronen gevonden.

Dochtertjes

De afgelopen tijd is volop gespeculeerd dat hij de wijk zou hebben genomen naar Turkije, het land waar zijn familie wortels heeft. Turkije heeft bovendien geen uitleveringsverdrag met Nederland. Maar Azim heeft een relatie met een jonge vrouw in Groningen. Samen hebben ze twee dochtertjes , de oudste is een jaar of drie, de jongste is enkele maanden oud. Volgens bekenden verbleef hij veel bij het gezin.

Een jonge vader laat niet zomaar alles en iedereen achter, moet ook de politie hebben gedacht. In haar klopjacht op Azim hield zij de afgelopen weken in Groningen dagelijks controleacties en deed ze op meerdere locaties invallen. Zo viel een groot arrestatieteam anderhalve week geleden de containerwoning binnen die Azim huurde aan de Antillenstraat, twee dagen later gevolgd door een inval in een woning aan de Zaagmuldersweg.

Dubbelganger

Ook argeloze burgers op weg in de stad werden geconfronteerd met inspecties door politiemannen in zware uitrusting. ,,Ineens stonden ze naast onze auto en keken ze naar binnen toen we voor de brug stonden te wachten’’, vertelt een inwoonster van Bedum. ,,We zijn ons rot geschrokken.’’

Tot twee keer toe kreeg een dubbelganger de schrik van zijn leven, toen hij met groot vertoon op straat werd ingerekend omdat de politie hem voor de verdachte aanzag.

Bliksemactie

Na de voor Groninger begrippen ongekend felle jacht werd de vermeende schutter met een bliksemactie ingerekend. Buurtbewoners hebben er amper iets van gemerkt. ,,We zijn blij dat het goed is verlopen en dat we hem hebben’’, aldus een politiewoordvoerder.

De politie heeft het verblijf in de flat aan de Duindoornstraat doorzocht. Of er iets in beslag is genomen en of de politie het wapen al heeft teruggevonden, is nog niet bekend.

Het OM wil niet vooruitlopen op een eventuele tenlastelegging, maar het ligt voor de hand dat Azim poging tot doodslag wordt verweten met ernstig blijvend letsel als gevolg. Over een paar dagen wordt besloten of hij in voorarrest blijft.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.