B en W Groningen: Geldautomaat blijft binnen bereik

B en W van Groningen verwachten dat inwoners ruim binnen een straal van 5 kilometer over een geldautomaat beschikken.

Dat schrijven ze in antwoord op vragen van raadslid Amrut Sijbolts (Stad en Ommeland). Ze zijn het met elkaar eens dat een geldautomaat in wijken en dorpen tot de belangrijke voorzieningen behoort. En dat een afstand van 5 kilometer problematisch kan zijn.

Sijbolts wil dat het college zich inzet voor behoud van geldautomaten, maar B en W weten vaak helemaal niet dat een geldautomaat verdwijnt. ,,We gaan er niet over en worden niet op voorhand geïnformeerd. De sluiting wordt landelijk aangestuurd. Alleen in incidentele gevallen gaan wij in gesprek met lokale banken met het verzoek of ze samen een oplossing kunnen bedenken. Dat hebben we bijvoorbeeld in 2015 in Hoogkerk gedaan.’’

Ramkraken en automatisch betalen

Volgens het college zijn geldautomaten verdwenen bij de sluiting van bankfilialen en zijn vooral losse automaten opgeheven waar mensen in de buurt wonen. Dat gebeurt vanwege de onveiligheid bij ramkraken. Er komen vaak pinautomaten in winkels of winkelcentra voor terug.

Banken ontmoedigen het gebruik van contant geld en hebben daar in Nederland veel succes mee. De acceptatiegraad van automatisch betalen is in Nederland hoog. Er zijn daarom steeds meer mogelijkheden om met pin of contactloos te betalen.

ING sloot onlangs twee automaten aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. Volgens een woordvoerder van de bank wordt er niet meer zo veel geld gepind en zijn er alternatieve mogelijkheden in winkels en een bankfiliaal in de buurt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.