B en W fout met megastal Zevenhuizen

De Raad van State zette woensdag een streep door de omgevingsvergunning voor een megastal voor 3.000 varkens aan de Dwarshaspel in Zevenhuizen.

De vergunning is verleend door burgemeester en wethouders, maar de gemeenteraad had er meer bij betrokken moeten worden, zo blijkt uit de uitspraak. Het gevolg is dat de hele procedure opnieuw moet. De verklaring van geen bedenkingen die de gemeenteraad aan het college van B en W heeft afgegeven moet de bezwarenprocedure in. Dat was niet gebeurd. De gemeenteraad moet vervolgens zelfstandig een oordeel geven over de bezwaren. Ook moet een nieuwe bezwarenronde komen over de omgevingsvergunning.

Foutje

Twee bewoners van de Dwarshaspel zeggen dat het college van B de W de gemeenteraad onjuist heeft ingelicht over de omvang van de stal. Volgens hen had de gemeenteraad niet in de gaten dat het om 3.000 varkens gaat. Agrariër A. Kroesbergen houdt nu 600 dieren. Zijn bedrijf heeft in het bestemmingsplan niet de aanduiding ‘’intensieve veehouderij’’. Volgens B en W is dat een foutje dat in het bestemmingsplan is geslopen. Ook daar moet de gemeenteraad naar kijken. De Raad van State laat zich er niet over uit of B en W de gemeenteraad onjuist hebben ingelicht. Wel heeft het college erkend dat niet alles expliciet onder de aandacht is gebracht van de gemeenteraad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.