B en W: zandwinning in Sellingerbeetse mag doorgaan

In het gebied Sellingerbeetse moeten voortaan natuur en recreatie de hoofdrol spelen. Toch moet ook, op kleinere schaal, zandwinning mogelijk blijven.

Dat vinden burgemeester en wethouders van Vlagtwedde. Hun standpunt staat in de zogenoemde Gebiedsvisie, een toekomstplan voor Sellingerbeetse.

Natuur en recreatie moeten boventoon voeren

In het gebied liggen een grote plas waar zand wordt gewonnen door het bedrijf Kremer. Aan het zuidelijk deel van de plas ligt camping De Papaver. Eigenaar Hans Doorschodt wil zijn bedrijf uitbreiden en de waterpartij erbij betrekken. Hij stelt dat dit op grond van afspraken al had moeten gebeuren en dat de zandwinner zijn werk al lang had moeten afronden. De verhouding tussen Doorschodt en Kremer was de afgelopen jaren niet goed.

Het plan van de gemeente geeft aan dat het winnen van zand in het zuidelijk deel van de plas in het voorjaar van 2016 ophoudt. B en W willen dat de plas goed wordt afgeleverd en dat natuur en recreatie er de boventoon gaan voeren en dat De Papaver moet kunnen uitbreiden.

Compromis

B en W zeggen in het plan dat ze aanvankelijk helemaal een einde hadden willen maken aan zandwinning in het gebied, maar dat ze na overleg met Kremer hebben besloten de zandwinner de mogelijkheid te bieden het noordelijk deel van de plas met ruim 8 hectare uit te breiden. Daardoor kan er nog zeker tien jaar zand gewonnen worden. Zo komt, aldus B en W, het bedrijf van Kremer niet in de problemen en kan de zandwinner de zuidkant van de plas goed afleveren. Eigenaar Chris Kremer kan zich vinden in de voorstellen van B en W. ,,Het is een goed compromis.''

Onvrede

Campingbaas Doorschodt kan er niet mee leven. Hij stelt dat vorig jaar zowel de gemeente als de provincie Groningen (de toezichthouder op zandwinning) heeft besloten de zandwinning in Sellingerbeetse stop te zetten. ,,En nu mag het plotseling toch weer, omdat de overheden anders een claim van de zandwinner krijgen. Van zo'n uitbreiding bij de noordplas heb ik last. Ik heb deze camping gekocht met het vooruitzicht dat de hele zandwinning hier op termijn zou stoppen. En nu gebeurt dat toch niet.''

Als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel van B en W, stapt Doorschodt naar de Raad van State.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.