Een campingeigenaar in Ten Boer moet 3,70 euro logiesbelasting afdragen, zijn concurrent in de gemeente Het Hogeland maar 1,50 euro. Geen eerlijke situatie, vindt de gemeente Groningen. Daarom geldt volgend jaar een lager tarief buiten de stad.

De gemeenteraad stemde woensdag in met een motie van de ChristenUnie, het CDA, 100% Groningen en de PVV voor lagere toeristenbelasting voor de ondernemers in de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer. Sinds de gemeentelijke herindeling vielen zij onder het belastingregime van de stad Groningen, die fors hogere toeristenbelasting heft dan de meer landelijke buurgemeenten.

Haren en Ten Boer kunnen niet met de buren concurreren

Horecaondernemers betalen de gemeente Groningen 3,70 euro per persoon per overnachting. Dat bedrag berekenen ze door aan hun gasten. Maar overnachtingslocaties in Ten Boer en Haren kunnen zo amper concurreren met het veel goedkopere Hogeland (1,50 euro per persoon per nacht) of Midden-Groningen (1,29 per persoon per nacht), redeneren de raadspartijen.

Wethouder Economische Zaken Paul de Rook (D66) is het daarmee eens. ,,Daarbij: we hebben vorig jaar de logiesbelasting verhoogd omdat we fors in de binnenstad investeren, en het redelijk vinden als toeristen daaraan bijdragen. Maar dat geldt natuurlijk veel minder voor toeristen in Ten Boer.’’ Vanaf 2021 krijgt het landelijke gebied daarom een tarief dat meer met de buurgemeenten in lijn is.

Vanaf 2022 mogelijk drie prijsklassen voor toeristenbelasting

Volgende week praat de raad nog een keer over de logiesbelasting. Dan staat er een voorstel van GroenLinks op de rol om vanaf 2022 drie verschillende prijsklassen te hanteren. Hotels of campings waar je minder dan 60 euro betaalt voor een overnachting, hoeven dan de minste belasting te betalen; voor locaties met een overnachtingsprijs tussen 60 en 120 euro geldt een middentarief; en ondernemers die meer dan 120 euro per persoon per nacht vragen, dragen de meeste toeristenbelasting af.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft al laten weten dat ze niet te spreken is over dat idee. KHN wijst erop dat de hotelbranche het zwaar heeft door corona, en daar geen extra lastenverhoging bij kan gebruiken. Daarbij loopt Groningen het risico zich uit de markt te prijzen, vinden de horecaondernemers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen