BIOS: ‘Connexion weert chauffeurs met beperking’

Connexxion houdt doelbewust chauffeurs met een beperking buiten de deur. Dat stelde vervoeder BIOS-groep woensdagmorgen voor de rechter.  Connexxion zegt echter dat zij driekwart van de werknemers van BIOS een baan-aanbod heeft gedaan voor het WMO-vervoer in de Stad Groningen. En daarmee is voldaan aan de regels voor overname van het regiovervoer.

BIOS verloor onlangs de aanbesteding van het publiek vervoer in Groningen en Haren - leerlingenvervoer en WMO-ritten -aan Connexxion. De verliezende partij daagt Connexxion in kort geding omdat er te veel werknemers ongewild buiten de boot vallen.

Geen plaats

Volgens BIOS heeft een deel van de chauffeurs onbedoeld geweigerd omdat ze het voorstel niet begrepen of omdat ze minder uren kregen aangeboden of via een uitzendbureau aan de slag moesten. Bios stelt dat er sprake is van de overgang van een onderneming nu Connexxion het publiek vervoer en daarmee het werk ‘naadloos’ overneemt. En daarom zou Connexxion alle chauffeurs een dienstaanbod moeten doen.

,,Er is geen plaats om iedereen werk te geven conform de huidige contracturen’’ aldus de advocaat van Connexxion. Mensen die minder inzetbaar zijn, gaan niet een op een over, verduidelijkte vervolgens een manager van Connexxion. Oftewel: individuele afspraken met BIOS - over bijvoorbeeld het draaien van louter dagdiensten om medische redenen - worden niet gehonoreerd.

Overname

Uit gesprekjes van de rechter met enkele chauffeurs - de rechtszaal zat vol gedupeerden - bleek dat zij geen officieel schriftelijk aanbod hebben gekregen en dat er ontevredenheid is over geboden uren en mogelijkheden.

Connexxion heeft het WMO-vervoer in Stad al per 1 januari overgenomen. De rest van het publiek vervoer volgt in april.

Aanbod

36 chauffeurs de in totaal 82 werknemers van BIOS hebben een aanbod gehad, 21 hebben dat geaccepteerd.  Ook de 9 medewerkers van sociale werkplaats Iederz die op de taxibusjes van BIOS reden, kunnen aan de slag voor Connexxion.

BIOS vraagt de rechter om vooruitlopend op een bodemprocedure Connexxion te verplichten alle werknemers per 1 januari op de loonlijst zetten. Connexxion ziet dat niet zitten. Mocht de rechter daar wel toe besluiten, dan moet er een bankgarantie komen van 4,5 ton.  ,,Stel dat we uiteindelijk wel gelijk krijgen. Dan moet het loon worden terugbetaald.’’

Failliet

Bij een soortgelijke situatie elders in het land, waarbij dezelfde partijen tegen over elkaar stonden, werd Connexxion in het gelijkgesteld. De BIOS-afdeling ging failliet en Connexxion bleef toen met een financiële strop zitten.

De rechtbank doet donderdag 11 januari uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.