BMWE-gemeenten zijn in ondertrouw

De gemeenteraden van Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond hebben hun verloving omgezet in ondertrouw. Eensgezind bekrachtigden de vier raden donderdagavond een eerder besluit om de BMWE-variant te omarmen. Alleen enkele fracties in De Marne wilden nog ruimte geven aan Delfzijl, Appingedam en Loppersum om alsnog aan te sluiten.

Daarmee wachten tot eind oktober, zoals de raad van Loppersum eerder deze week besloot, duurt De Marne te lang. „Dan is het te laat om nog op de rijdende trein te stappen’’, stelde Folkert van der Zee (VVD) in De Marne. Anne-Marie Smits (GroenLinks) zei zich zeer te hebben gestoord aan uitlatingen van een bestuurder namens BMWE die zaterdag in deze krant stelde dat de deur voor de DAL-gemeenten al op slot is. ,,Dit is een ongepaste manier van politieke beïnvloeding. Ik heb me hieraan zeer geërgerd’’, meldde Smits. Burgemeester Koos Wiersma zei niet te weten wie de zegsman is. Hij beloofde de raad pogingen te zullen doen om hierachter te komen.

In de raad van Winsum kreeg burgemeester Rinus Michels lof toegezwaaid voor zijn standvastige opstelling in de herindelingskwestie. Andersom had Michels lof voor de compromisbereidheid die de raad in dit proces aan de dag legde. Dennis Knoops (ChristenUnie) sprak van een historisch besluit. In de raad van Eemsmond noemde Bert Rozema (ChristenUnie) BMWE het voorbeeld van een herindeling die van onderaf is gekomen. Alle raadsfracties in Eemsmond zeiden vol voor de fusievariant BMWE te gaan. Peter op ’t Holt (D66) zei: ,,De deur richting Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaat na vanavond definitief op slot.’’ Burgemeester Marijke van Beek toonde zich ingenomen met fusiepartners die elkaar uit eigen beweging hebben gevonden: ,,Het besluit dat wij vanavond nemen, is onomkeerbaar.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.