BSO Huis de B in Groningen start petitie: de buitenschoolse opvang moet weer open. 'We krijgen uitgeputte ouders aan de telefoon, dit duurt een eeuwigheid'

De directeur van buitenschoolse opvang Huis de B in Groningen is een petitie begonnen om de buitenschoolse opvang zo snel mogelijk weer open te krijgen. Foto: Archief DVHN

De buitenschoolse opvang moet snel weer open. Dat bepleit directeur Judith Lechner van BSO Huis de B in Groningen. Ze is een petitie gestart, die inmiddels een kleine 200 keer is getekend.

Als ze 500 handtekeningen heeft, biedt ze de petitie aan minister Tamara van Ark aan. Ze is bang dat de BSO’s in Nederland vergeten zijn. De petitie is niet alleen bedoeld om de BSO’s open te krijgen, maar is ook een schreeuw om aandacht.

Tijd om de BSO's weer te openen!

,,Wij vormen samen met het onderwijs een gemeenschap van ouders, kinderen en pedagogen. Wij doen ertoe in het sociale leven van kinderen! Wij helpen ouders om werk en opvoeding in balans te combineren. Dat willen we blijven doen, ook in deze coronatijd. En dat kan ook. Veel naar buiten, goed testbeleid en maatwerk per locatie is mogelijk. Dus: tijd om de BSO’s weer te openen’’, schrijft Lechner in de petitie.

Tijdens de eerste lockdown vorig jaar waren de BSO’s ook dicht. Ze dienden alleen als noodopvang voor kinderen van ouders met cruciale beroepen en voor kinderen uit kwetsbare gezinnen. Toen de scholen weer open gingen, gingen ook de BSO’s weer open.

Gevaar van Britse variant

Toen de scholen in december andermaal sloten, gingen ook de BSO’s dicht. Bij de heropening van de scholen in februari, bleven de BSO’s dicht, vanwege het gevaar van de Britse variant van het coronavirus.

Vangt Huis de B in coronavrije dagen 220 kinderen per dag op; tijdens de eerste lockdown kwamen er hooguit 30 kinderen per dag. Dat aantal loopt op, zegt Lechner.

Ouders houden het niet meer vol

,,Het zijn er nu 70 of 80 per dag. Ouders houden het niet meer vol. Die werken als hun kinderen naar school zijn, vangen dan hun kroost op en gaan ’s avonds, na kinderbedtijd, nog een keer aan het werk. We krijgen oververmoeide ouders aan de telefoon die vragen of ze asjeblieft gebruik mogen maken van de opvang.’’

Lechner bepleit dat de BSO’s op z’n laatst na de meivakantie open gaan. ,,Het duurt domweg te lang, we kunnen wel tot in de eeuwigheid gesloten blijven, maar op deze manier worden normale gezinnen kwetsbare gezinnen.’’

De petitie is hier te vinden .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus