Baat bij Noorderzon: ‘Via de telefoon zijn we zo gevonden’

Noorderzon staat voor elf dagen reuring in het Noorderplantsoen. En in de horeca eromheen. In de serie Baat bij Noorderzon komen horeca-uitbaters uit de buurt aan het woord. Vandaag: restaurant Kroewa Thai.

Ze troffen elkaar ooit in Bangkok. Zij Thaise, hij Nederlander die graag en vaak naar Thailand reist. Zij heet Wanthipa Nathirri (55), hij Marco Bakker (51).

Thaise Keuken

Nu hebben ze samen restaurant Kroewa Thai, vrij vertaald Thaise Keuken. Dat openden ze ruim zeven jaar geleden aan de Prinsesseweg waar voorheen het Indonesische restaurant de Omhelzing zat.

Ze staan er van dinsdags tot en met zaterdags samen in de keuken, waar zij Thaise gerechten bereidt en hem de verfijnde smaken van haar vaderland leert kennen. Hij was jaren kok in tal van restaurants in Groningen. Ook organiseerde hij houseparty’s. Zij is docent Thaise massages en schoonmaakster. Op zijn reizen door Thailand leerde hij haar kennen in een hotel in Bangkok waar zij schoonmaakster was. Jaar in jaar uit keerde hij terug naar dat hotel. ,,Mijn veilige thuishaven’’, noemt hij het.

Avontuur in Nederland

In 2008 kregen ze een relatie. Hij wilde stoppen met zijn werkzaamheden in de horeca om zich te vestigen in Bangkok, bij haar en haar vier dochters. Zij wilde iets anders: op avontuur in Nederland waar ze graag een restaurantje met Thaise gerechten begon. Hij zwichtte voor haar wensen.

De vers bereide curry’s, de noedels en de viskoekjes van haar hand zijn typisch Thais, met invloeden uit de provinciekeuken en uit Laos, legt hij uit. Zij glimlacht. Ze vindt Nederland mooi en schoon, maar ook koud. Ze zet de kachel altijd op 23 graden, zodat het voelt als thuis. Hij is gesteld op Thailand. ,,Ik ben er 25 jaar geleden terechtgekomen omdat ik samen met een vriendin op ski-vakantie zou gaan, maar zij boekte het skireisje uiteindelijk om naar een zonvakantie in Thailand. Met een gids reisden we door het beeldschone land, met z’n oerwouden, bergen en bounty-eilandjes. Iets van de romantiek is inmiddels verdwenen, maar nog steeds voel ik me daar heel erg thuis. We laten er samen een huis bouwen.’’

Ze kijken elk jaar uit naar de Noorderzon-periode, waarin het extra druk is in hun zaak. ,,Zeker als het slecht weer is. Dan gaan mensen wel naar voorstellingen, maar ze eten buiten het terrein. Bij ons bijvoorbeeld. Via hun telefoon hebben ze ons zo gevonden.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.