Het nieuwe gemeentehuis van Oldambt moet een weerspiegeling zijn van de streek. Dat staat voor klei en graanrepubliek. Dus komen de kleuren rood en geel nadrukkelijk terug in - en rondom het drie etages hoog gebouw.

Rood staat symbool voor de rode baksteen, waarvoor de vette klei als hoofdbestanddeel dient. Geel staat voor de verbinding met het graan in de Oldambtster polders, de Graanrepubliek. Maar rood zou ook zo maar eens kunnen staan voor communisme en de historie van de sociaaldemocraten. De PvdA bestuurders domineerden immers decennia lang de regio. Maar zoiets hoef je VVD-wethouder Erich Wünker niet te vragen. Hij heeft het liever over baksteen en graan.

Lokale en regionale industrie pikt een graantje mee

Het ligt voor de hand dat de Pekelder steenfabriek Strating de rode bakstenen levert. Want, het is de bedoeling dat de lokale -, regionale industrie een graantje meepikt van het ruim 20 miljoen euro kostende gemeentehuis. Geel zal vooral een belangrijke kleur in het gemeentehuis worden, te denken valt wellicht aan het meubilair, gordijnen, tegels. Maar over de exacte invulling van het kleurenpalet moet nog een besluit worden genomen, zegt Wünker.

loading  

De Poort van Winschoten

Recent werden omwonenden en ondernemers bijgepraat over het project De Poort van Winschoten , de afronding van het binnenstadproject, waar de afgelopen jaren al tientallen miljoenen euro’s in zijn geïnvesteerd. Oldambt heeft nu nog circa 25 miljoen euro op de plank liggen voor nieuwbouw van het gemeentehuis en de verbinding tussen Liefkensstraat en gemeentehuis.

In de visie van de architect -DP6 architectuurstudio uit Delft en Zenber Architecten voor het interieurontwerp- wordt de nieuwbouw herkenbaar als ‘karaktervol gemeentehuis’. Ze zetten vooral in op samenhang met het monumentale raadhuis 1895-1896- en de binnenstad. De hoofdmassa voor het gebouw wordt uitgevoerd in rood metselwerk, voorzien van bijzondere -witte- accenten, zoals gevelbanden, raamkaders, balkon, de loopbrug naar de oudbouw, hekwerk als dakrand van een mogelijke daktuin! en plaatselijke eigentijdse bijzonderheden in het metselwerk.

loading  

Binnen de begroting van 20 miljoen euro blijven

De architect heeft in ieder geval de opdracht meegekregen om binnen de begroting van ruim 20 miljoen euro te blijven. Of dat lukt? Grote bouwprojecten lopen vrijwel altijd buiten de ‘begrotingspas’. Toch? Ook voor dit project durft wethouder Wünker daarom niet de handen in het vuur te steken. ,,Zekerheid heb je nooit, maar als er een forse afwijking dreigt moeten we bezuinigen op het gebouw.”

De architect heeft aangegeven dat zijn ontwerp in ieder geval niet te duur wordt. Maar sober wordt het pand daardoor allerminst. Allure en uitstraling worden gerealiseerd zonder dat het te duur wordt, verzekert de architect. De accenten trekken aandacht daar waar nodig. Bijvoorbeeld bij de hoofdentree of als opvallend detail van het geveldeel bij de raadzaal, die op de begane grond komt.

Nieuwe invulling van Rijksmonument stadhuis 1895-1896

Het stadhuis in Winschoten -1895-1896- krijgt in ieder geval een andere rol na ingebruikname van het gemeentehuis. Het dagelijks bestuur wil het Rijksmonument inzetten als visitekaartje voor Oldambt. In 2017 zijn de werkkamers en raadszaal gerenoveerd en in oude stijl opgetrokken. Daarvoor is destijds minstens een ton uitgetrokken. Om de historie vaker te tonen, kan betekenen dat het als ontvangstzaal gaat dienen bij bijzondere gelegenheden of speciaal bezoek.

Ook kunnen raadszaal en de huidige kamers voor de dagelijkse bestuurders dienst gaan doen als expositieruimte. Over de exacte invulling wordt nog nagedacht, maar het kloppend bestuurlijk hart ligt vanaf eind 2023 definitief in het verleden. Uiteraard blijft de raadszaal ook een ideaal trouwpodium. ,,We willen het in ieder geval meer gaan benutten en toegankelijk maken voor de inwoners”, zegt Wünker.

loading  

Een gebouw waar mensen bij stilstaan

Het stadhuis, ontworpen door de Groninger architect C.H. Peters krijgt sowieso meer allure als het nieuwe gemeentehuis in gebruik wordt genomen verwacht het gemeentebestuur. Dat komt omdat het achterste deel waar nu nog ambtenaren werkzaam zijn, wordt afgebroken. ,,Dan gaan we het stadhuis in volle glorie zien”, weet Wünker. Achter het stadhuis wordt een waterpartij aangelegd, zodat het voor pas getrouwden een mooie plek is om hun trouwdag vast te leggen.

Het monumentale stadhuis krijgt daardoor meer een ‘Italiaanse uitstraling’. Een gebouw waar mensen even bij stilstaan en foto’s van gaan maken. In samenhang met het nieuwe gemeentehuis is zelfs de vergelijking gemaakt met de Campanile, de tientallen meters hoge toren die staat bij het San Marcoplein in Venetië. Het stadhuis heeft zo’n hoge toren.

Begin 2022 wordt met de nieuwbouw begonnen en eind 2023 zal het in gebruik worden genomen. Dan is er werkplek voor 240 van de huidige 350 medewerkers. Rondom het gemeentehuis komen 140 parkeerplaatsen en op het dak van de Hema is ruimte voor appartementen. Wünker hoopt dat de werkzaamheden gelijk kunnen oplopen, zodat het centrum zo min mogelijk wordt belast.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen