Balkon valt van flat Westindischekade Groningen (update: alle balkons op slot en gestut)

Van een flatgebouw aan de Westindischekade in Groningen is woensdagochtend een balkon afgebroken.

Het appartement waarvan woensdagochtend tegen vijf uur het balkon naar beneden kwam, is gelegen op de tweede etage van het gebouw.

Er vielen geen gewonden. Inmiddels is de ruimte onder alle balkons afgezet met hekken.

De huurhuizen - gebouwd in de jaren vijftig - zijn kortgeleden opgeknapt en voorzien van cv en dubbele beglazing. De balkons zijn niet opgeknapt. Een bewoonster zegt dat de bewoner van de getroffen flat over de staat van het balkon heeft geklaagd. Tevergeefs.

Ze beweert dat de balkons allemaal in slechte staat verkeren. ,,De balkons zijn niet meer veilig. Als je goed kijkt zie je dat ze gescheurd en doorgezakt zijn.” Ze is geschrokken. ,,Voor hetzelfde geld had er iemand onder gelopen.”

Balkon valt naar beneden aan de Westindischekade in Groningen.

Reactie Lefier

Lefier doet vandaag de balkondeuren van alle flatwoningen aan de West-Indische kade op slot. Ook worden alle balkons gestut. Het gaat om ongeveer driehonderd woningen.

Woordvoerder Elza Bulstra van verhuurder Lefier: ,,Dit is een bizarre en onaangename verrassing. We willen uiteraard de veiligheid van alle bewoners en passanten garanderen.”

Medewerkers van Lefier gaan persoonlijk langs bij alle bewoners, er is een brief onderweg en er komen posters te hangen dat de balkons niet meer gebruikt mogen worden. In 2014 zijn de balkons geïnspecteerd en waren er op wat kleine reparaties na geen gebreken. Lefier laat constructeur Dijkman de balkons onderzoeken.

'Goedkoop en mooie omgeving'

Bewoners reageren geschrokken op het voorval.  Meneer Hillebrand (70) woont al 18 jaar in de flat, de woning bevalt hem prima. ,,Goedkoop, 231 euro per maand, en mooie omgeving, hier aan het water.”

,,Daar moet je niet onder lopen”, zegt hij. ,,Lelijke tegenvaller voor Lefier. Er zal vast iets bijzonders aan de hand geweest zijn, ze zullen niet allemaal naar beneden vallen.”

Een bovenbuur die met zijn hond naar buiten komt, heeft niets meegekregen van het gebeuren. Hij heeft zijn balkon ook nog gewoon gebruikt. Het balkon dat afbrak, kwam terecht op het balkon van het eronder gelegen appartement. De bewoner daarvan heeft 's ochtends wel lawaai gehoord.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.