Bang voor stinkende biofabriek

Ondernemer Jacques ten Kate verzet zich tegen de vestiging van het bedrijf HarvestaGG in Ter Apelkanaal. Hij is bang voor geuroverlast.

Ten Kate is de directeur van het bedrijf DCP (Dutch Collagen Production). Dat produceert eiwitten die als bindmiddel voor voedingsmiddelen worden gebruikt. Het zit op het bedrijventerrein Zuid-Groningen in Ter Apelkanaal. En vlak daarbij wil nu ook HarvestaGG zich vestigen.

Dat bedrijf maakt van gras biobrandstof voor vrachtauto's. Van dat gras, dat geleverd moet gaan worden door tweehonderd boeren in de regio, worden ook een soort organische kunstmest en veevoeder gemaakt.

Ten Kate is bang dat die Farm te veel geur uit gaat stoten. ,,Bij het vergisten dat daar gebeurt, komt onherroepelijk geur vrij. En ons product is heel geurgevoelig. Bij het drogen van de eiwitten gebruiken we buitenlucht en het kan gebeuren dat daar ook de geur van de vergister in zit. Dat kan schadelijk zijn voor ons product.''

Ten Kate wil daarom niet dat HarvestaGG zich bij vlakbij zijn bedrijf vestigt. ,,Ik zal mij tot het uiterste verzetten tegen de komst van HarvestaGG op de voorgenomen locatie.''

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.