Barbecueën dit weekend? Zo zorg je dat het veilig verloopt

FOTO PIXABAY

Grote kansen dat boven veel dorpen en wijken dit weekend een grijze waas hangt en het in de straten ruikt naar gegrild vlees. Haal jij de barbecue ook weer uit de schuur? Met deze tips kun je het allemaal soepel laten verlopen.

Hoe steek ik mijn houtskoolbarbecue veilig aan?

Het is een cliché, je hebt het vast vaker gehoord, maar doe het dan ook niet! Gebruik bij het aanmaken van de barbecue nooit benzine, petroleum of spiritus. Het is inderdaad makkelijk en snel, maar ook gevaarlijk. Nog steeds belanden jaarlijks veel mensen op de brandwondenafdeling van ziekenhuizen door deze methode.

Hoe dan wel? Gewoon, met briketten of houtskool. Het duurt iets langer voor de speklappen erop kunnen, maar het is veiliger en bovendien branden ze gelijkmatiger en langer.

Hoe steek ik mijn gasbarbecue veilig aan?

Controleer om te beginnen de datum die op de gasfles staat, na tien jaar is een gasfles namelijk afgeschreven. Kijk ook even of er geen gaatjes en scheurtjes in de slang zitten. De gasfles moet rechtop staan, naast de barbecue. En het opendraaien van de gasfles en de barbecue moet gelijktijdg gebeuren.

Nog meer dingen waar ik rekening mee moet houden?

Een paar tips van algemene aard. Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond, scherm de barbecue af met een windscherm, trek geen licht ontvlambare kleren aan en houd altijd een brandblusser of emmer schoon water bij de hand.

Oké, ik heb 'm veilig aan. Wat gooi ik erop?

De worstjes, speklappen, hamburgers en shaslicks zijn niet weg te denken uit de barbecuepakketten. Maar misschien wil je een keer iets anders proberen. Leg er dan eens een lamsrack, rib-eye of runderstaartstuk op. Ook erg geschikt voor op de barbecue.

Keuze gemaakt. Maar hoe te bereiden? Wat is het geheim van een goed stukje vlees?

Daarover sprak Dagblad van het Noorden eerder al met organisator Marchinus Swierts van het NK BBQ. Hij zei het volgende: ,,Bij mooi weer slingeren particulieren de BBQ in achtertuin aan, leggen er wat stukjes vlees uit de supermarkt op, drinken er een paar potjes bier bij en kijken zo nu en dan even naar het vlees. Heel gezellig allemaal, maar de mensen krijgen nog al eens rauwe kip of verbrande speklap op hun bord. Het geheim is: een goede voorbereiding, het juiste materiaal, biologisch kwaliteitsvlees en aandacht tijdens het grillproces. Vlees moet met liefde worden bereid. Langzaam garen is een kunst. We gebruiken vaak grotere stukken vlees, die soms vier tot vijf uur op de BBQ liggen.’’

Veel grillplezier dit weekend! En onthoud, zo moet het dus niet:

Bron: Brandweer Groningen

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu