Barpersoneel vrijgesproken van verkrachting in Gronings café

De rechtbank heeft drie mannen, barmannen van een café in de binnenstad van Groningen, vrijgesproken van het verkrachten van een vrouw. Er waren werkstraffen van 240 uur en voorwaardelijke gevangenisstraffen van zes maanden geëist.

In augustus 2016 zouden de drie medewerkers (24, 27, 29) gelijktijdig seks hebben gehad met een toen 20-jarige klant. De vrouw zou op dat moment dronken zijn geweest. Het Openbaar Ministerie (OM) stelde dat de vrouw niet meer in staat was om haar wil te bepalen. Dat de vrouw expliciete seksuele toespelingen had gemaakt richting het barpersoneel doet daar niet aan af, aldus het OM.

Onmachtig

De rechtbank stelt dat niet is vast te stellen dat de vrouw onmachtig was. Uit camerabeelden blijkt evenmin dat de vrouw ladderzat was. Er zijn opnames gemaakt van het moment dat zij het café verlaat. ,,Ze loopt doelgericht en is niet onvast ter been.’’ De rechtbank concludeert dat de vrouw in staat was haar wil te bepalen: ze was in staat om nee te zegen.

De officier van justitie stelde dat de personeelsleden de verleidingen van de vrouw hadden moeten negeren. Ze hadden beter een taxi voor haar kunnen regelen zodat ze veilig naar huis kon, vond de officier van justitie. ,,Dat ze geen nee heeft gezegd, mag zo zijn, ze zei ook geen ja.’’ De rechtbank ziet evenwel geen feiten die strafbaar zijn.

De vrouw had een schadeclaim ingediend van 57.000 euro, inclusief 10.000 euro smartengeld. Als gevolg van de vrijspraak is de schadeclaim afgewezen.

Drie barmannen hebben tegelijk seks met beschonken vrouw in Gronings café: werkstraffen geëist
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.