Pekela weer negatief in het nieuws? Geen denken aan, vond en vindt het college van burgemeester en wethouders. Het besluit om niet mee te werken aan de nieuwe serie van Beau van Erven Dorens was dan ook snel gemaakt.

Een trauma is het nog niet, maar in Pekela hebben ze geen goede herinnering aan televisieseries. Nog steeds voelt de Pekelder zich in zijn hemd gezet door de Evangelische Omroep (EO) die het dorp en de gemeenschap in 2015 negatief voor het voetlicht bracht in een televisieserie.

Althans zo werd en wordt het nog steeds gevoeld in de Pekela’s. De kritiek op de serie was niet van de lucht. Het leidde tot een reactie van het toenmalig gemeentebestuur die het initiatief nam voor een promotiefilm over Pekela; Pekels Goud .

We hebben absoluut geen spijt van ons besluit

,,Toen een redacteur van Beau in de zomer van 2019 belde of we trek hadden om mee te werken aan een serie hebben we er serieus over nagedacht”, herinnert wethouder Hennie Hemmes (SP) zich het telefoontje. ,,Maar we waren er vrij vlot uit; we hadden geen behoefte. Van dat besluit hebben we nog steeds geen spijt, hoe de serie ook uitpakt. Ze hebben nu een wijk in Amsterdam gepakt, geloof ik.”

Beau in Floradorp heet de serie die inzoomt op armoede, eenzaamheid en werkloosheid. ,,Ze komen voor dit soort onderwerpen altijd naar Pekela toe. Daar zijn we wel klaar mee”, aldus Hemmes.

,,Een commerciële omroep die over de hoofden van arme mensen kijkcijfers wil trekken en winst wil maken? Daar werken we niet aan mee”, zegt burgemeester Jaap Kuin stellig. ,,Wij gaan toch ook geen namen noemen van mensen die in de bijstand zitten?”, vraagt Hemmes zich oprecht af.

Pekela altijd vanuit negatieve kant belicht; we zijn er klaar mee

Pekela is veel meer dan armoede, werkloosheid en eenzaamheid, menen Kuin en Hemmes. Ze zijn er wel klaar mee dat Pekela altijd vanuit de negatieve kant wordt belicht. ,,Vorige week was hier nog een verslaggever van Elsevier . Die wilde ook over deze zaken praten en de verkiezingen. Nou, ik ben benieuwd wat het gesprek heeft opgeleverd”, zegt Hemmes.

Beau van Erven Dorens heeft zelf aangegeven dat hij na zijn succesvolle daklozenprogramma opnieuw mensen wil helpen, vooral door er voor ze te zijn. Uiteindelijk besloot hij om de mensen een jaar te gaan volgen en ze waar mogelijk een steuntje in de rug te geven. In het najaar van 2019 begon hij met filmen en ze zijn nog steeds bezig. ,,Misschien dat ik uit nieuwsgierigheid toch even ga kijken”, besluit Hemmes. ,,Maar spijt dat we niet meewerken hebben we absoluut niet.”

Beau in Floradorp is elke dinsdag om 21.25 uur te zien op RTL4.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen