Beckerman (SP) vindt dat Wiebes sensornetwerk in bevingsgebied in de benen moet houden

Sandra Beckerman tijdens een protestactie bij het centrum Veilig Wonen. Foto:Archief DvhN/Jan Zeeman Foto: Jan-Zeeman

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken moet zich inzetten voor behoud van het zogeheten sensornetwerk in het aardbevingsgebied in Groningen.

Daar dringt Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid voor de SP, in schriftelijke vragen op aan. De NAM maakte in december bekend de stekker uit het sensornetwerk te trekken.

De NAM is deze week begonnen zijn met het verwijderen van de sensoren uit huizen en gebouwen. ,,Bent u daar bekend mee?", vraagt Beckerman aan de minister.

'Zijn vragen TNO beantwoord?'

Het Kamerlid wil weten of het sensornetwerk zijn doel en nut heeft bewezen. ,,Is de hamvraag welke trillingen er in een gebouw optreden tijdens een aardbeving en welke schade daardoor ontstaat die TNO bij de start van het sensorennetwerk wilde beantwoorden inmiddels afdoende beantwoord?"

Ook is Beckerman benieuwd of de data uit het netwerk een bijdrage leveren aan maatregelen om gebouwen afdoende te verstevigen.

25 bewoners willen sensor houden

De SP'er stelt dat zich al 25 bewoners hebben gemeld die de sensoren willen houden. Volgens Beckerman heeft de NAM met deze mensen een contract afgesloten voor de duur van tien jaar. Van die periode zijn nu vijf jaar verstreken.

Beckerman vindt het vreemd dat met bewoners van huizen waar de sensoren geplaatst zijn, niet is gesproken over het weghalen van die meetapparatuur. Beckerman vraagt Wiebes of hij alsnog met de betrokkenen in gesprek wil gaan.

Zij wil verder weten of Wiebes op zoek is gegaan naar een overnamekandidaten voor het sensornetwerk nadat pogingen van de NAM daartoe op niets zijn uitgelopen.

Beckerman doet verder de suggestie om het netwerk over te laten nemen door de Hanzehogeschool of de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Zijn met deze partijen gesprekken gevoerd?"

menu