Bedrijven winnen conserveermiddelen uit slachtafval

Ten Kate Vetten uit Ter Apelkanaal en IMEnz Bioengineering uit Groningen zetten een proefproductielijn op om bijzondere soorten eiwitten uit bijproducten van de slachtindustrie te halen.

De provincie Groningen steunt de proefproductielijn met een subsidie van 150.000 euro. De productie kan bij beide bedrijven zes tot twaalf banen opleveren.

De eiwitten die de twee bedrijven willen gaan winnen uit slachtafval hebben een remmende werking op bepaalde groepen bacteriën die ziektes kunnen veroorzaken. Deze eiwitten kunnen worden gebruikt als vervanger van gangbare conserveermiddelen. Bij Ten Kate wordt gebruik gemaakt van reststoffen die anders een kostenpost zijn.

Ten Kate Vetten (foto) is een familiebedrijf dat al sinds 1920 in de Veenkoloniën staat en vestigingen heeft in Nederland, Duitsland en Hongkong. Bij het bedrijf worden dierlijke vetten en eiwitten verwerkt tot ingrediënten van levensmiddelen, diervoeding en technische producten.

Voor de proefproductielijn werkt het bedrijf samen met het Groningse biotechnologiebedrijf IMEnz, een bedrijf dat processen voor de productie van 'groene' chemicaliën uit grondstoffen ontwikkelt. Als de productielijn succesvol is, wordt in 2018 een nieuwe fabriek gebouwd op het industrieterrein in Ter Apelkanaal.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.