Bedumers lopen voor kankermedicijn

De opbrengst van de zesde Bedumer Winterloop is bestemd voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen kanker.

Wethouder Jan-Willem van der Kolk van Bedum geeft op zaterdag 6 februari het startschot voor de eerste groep lopers. De tweede en derde groep worden afgeschoten door respectievelijk hoogleraar Alexander Dömling en twee voetballers van FC Groningen.

UMCG en KWF Kankerbestrijding

Dömling verricht bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) belangrijk onderzoek naar medicijnen die de overlevingskansen van mensen met kanker vergroten.

,,In 2020 moet 90 procent van alle patiënten behandelbaar of te genezen zijn'', vertelt initiatiefnemer Klaes Hoekstra van de Bedumer Winterloop. ,,Maar door geldgebrek wordt die datum waarschijnlijk niet gehaald.''

De bakker uit Bedum organiseerde de loop voor het eerst toen zijn vrouw Greetje ongeneeslijk ziek was. Sindsdien is de opbrengst het ene jaar bestemd voor de KWF Kankerbestrijding en het andere jaar voor het UMCG Kanker Researchfonds. ,,Het project van Dömling sprak ons het meeste aan'', zegt Hoekstra.

Sponsoren per rondje

Vorig jaar waren er 350 lopers die samen 46.000 euro in het laatje brachten. De deelnemers laten zich per rondje van 350 meter door het centrum van Bedum sponsoren. Daarnaast vinden allerlei acties plaats. Zo organiseert kapsalon Oké Hairstyling weer een 24-uurs-knipmarathon.

,,Het doel spreekt iedereen aan'', weet Hoekstra. ,,Het is klein en kneuterig begonnen, maar het loopt een beetje uit de hand.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.